Published On: vin, mai 7th, 2021

Pentagonul, ingrijorat de racheta chineza care urmeaza sa cada pe Pamant. „O urmarim cat de aproape putem”

Pentagonul urmareste racheta chineza care urmeaza sa faca o intrare necontrolata in atmosfera in acest weekend, cu riscul de a se prabusi intr-o zona populate.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, „a fost informat si stie ca, in orice moment, Comandamentul Spatial urmareste aceste resturi de racheta”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, John Kirby.

China a lansat joi primul dintre cele trei elemente ale statiei sale spatiale, CSS, care a fost propulsat de o racheta Long March 5B. Corpul rachetei va reintra in atmosfera si urmeaza sa aterizeze in urmatoarele zile, dar nimeni nu stie unde.

„Este aproape intreg corpul rachetei, daca am inteles corect. Este aproape intact”, a adaugat Kirby, precizand ca reintrarea in atmosfera va avea loc „in jurul zilei de sambata”.

Dupa separarea modulului spatial, lansatorul a inceput sa orbiteze Pamantul pe o traiectorie neregulata, pierzand incet altitudine, ceea ce face aproape imposibila orice predictie despre punctul sau de intrare in atmosfera si, prin urmare, punctul sau de cadere.

Este posibil ca acesta sa se dezintegreze la intrarea in atmosfera, lasand doar resturi limitate sa se prabuseasca. Iar daca ramane intreaga, planeta fiind compusa din 70% apa, exista sanse mari ca racheta sa se prabuseasca in mare, dar nu este sigur. S-ar putea prabusi intr-o zona locuita sau peste o nava.

„O urmarim cat de aproape putem”

Intrebat despre posibilitatea ca resturile spatiale sa fie distruse daca sunt amenintate zone terestre, purtatorul de cuvant al Pentagonului a raspuns ca este „prea devreme” pentru a spune asta.

„O urmarim. O urmarim cat de aproape putem”, a spus el. „Dar este prea devreme pentru a sti unde va merge si daca este ceva de facut”, a adaugat John Kirby.

Nu este prima data cand China pierde controlul asupra unei nave spatiale la intoarcerea pe Pamant. In aprilie 2018, un laborator spatial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea in atmosfera, la doi ani dupa ce a incetat sa functioneze. Autoritatile chineze au negat ca laboratorul ar fi scapat de sub control.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>