Published On: lun, mai 10th, 2021

Pastele Blajinilor / Ziua in care curg lacrimi pe morminte. Cimitirele, intre lacase de plangere si parfum de carciuma

Pastele blajinilor in traditia crestina “Ziua intalnirii celor vii cu raposatii”

In traditia crestina, Pastele Mortilor este ziua cand, imaginar, are loc intalnirea celor vii cu cei raposati. Pastele Blajinilor nu prezinta o lege concreta bisericeasca, un canon sau testament, ci o traditie sfanta legata in special de cultul mortilor, creata din indemnul si intelepciune a crestinilor. Dupa o saptamana de la sarbatoarea propriu-zisa a Pastelui, in duminica urmatoare, Sfanta Evanghelie vorbeste de o a doua aratare a lui Iisus Hristos, in mijlocul ucenicilor, in casa incuiata, spunandu-le apostolilor „Pace Voua!”

Traditia arata ca toti crestinii din vechime au dorit sa impartaseasca bucuria Pastelui si cu cei plecati dintre ei. Se aduc ofrande in cimitire si se fac rugaciuni la morminte, ca sa impartaseasca cu ei cea mai mare bucurie a credintei, avand in schimb aceasta convingere ca si cei adormiti sunt cuprinsi de lumina Invierii. Asa cum a fost cuprins si Toma, care in ziua Invierii nu a fost in casa cu ceilalti. Este o traditie foarte puternica, bazata pe jertfa si pe dragoste, caci Pastele este sarbatoarea care ii uneste pe toti.

In dimineata zilei de Blajini in cimitire lumea vine la mormintele rudelor cu pomeni, vin. Preotul „prohodeste” mormintele si sfinteste pomenile, acestea din urma se dau de pomana de sufletul celor morti impartindu-le de obicei copiilor, rudelor, prietenilor, oamenilor saraci.

Petrecerile cu gratare, fum si lautari, un “parangheli’rrom” acceptat de semenii nostri

In fiecare an in Braila, cimitirele  au fost luate cu asalt de crestinii ortodocsi indiferent de etnie inca de duminica de la primele ore ale diminetii. Chiar daca oficial aceasta zi este luni, brailenii au mers la morminte de duminica, iar comerciantii de ocazie profita si isi expun „marfa” direct pe asfalt. Nimic nu lipsea: de la flori, lumanari si tamaie, pana la candele si carbuni.  Prin „furnicarul” de pe alei, dar si printre morminte, intalneam nelipsitii cersetori, care asteaptau sa primeasca si ei de pomana.

Gratarele, mesele intinse si petrecerie din cimitire nu pot fi intelese nicicum, ca un specific al identitatii romanilor ci mai degraba un “parangheli’rrom”, acceptat de semenii nostri!
Relatia profund gastromica a unora dintre cetateni romani cu sarbatorile religioase era pastrata cu sfintenie. Ani intregi de sfarait micul pe gratar, de mese bogate cu mancare aleasa, intinsa pentru sufletele “mortilor” dar care trecea, inainte de toate, prin bardahanele celor vii, o traditie de ani si ani de festin culinar in cimitire, intrerupta de pandemie.
De cativa ani incoace, printre credinciosii care aduceau cateva pachete cu imparteala, intrau in cimitire si familii de rromi, hotarate sa intinda langa locul de veci al raposatilor mese in toata regula, cu fripturi, bauturi fine si platouri incarcate cu aperitive de tot felul. Multi dintre acestia veneau cu gratare pentru a prepara carnea si micii la fata locului. Romii caldarari faceau mereu diferenta, la noi, la Braila. Ei veneau la cimitir cu taxiul sau cu masinile personale, descarcau sticlele de bauturi scumpe, carnea, sacii cu mancare, mesele si scaunele si incingeau gratarele. In final, totul capata parfum de carciuma, de cumetrie, de paranghelie.
Lasand la o parte latura pamanteasca a sarbatoririi Pastelui Blajinilor, amintim ca aceasta sarbatoare este mult mai mult decat aceasta interpretare.

Ce sa nu faci de Pastele Mortilor

Nu ai voie sa cosi, sa speli haine si nici sa bati covoare, pentru ca zgomotul astfel produs ii poate speria pe blajinii care se intorc in aceasta zi speciala de pe lumea cealalta pentru a se ruga si a tine post pentru cei vii. Ce ai voie sa faci este sa pui gainile la clocit, pentru ca asa vor iesi puii frumosi si sanatosi.

Se spune ca, in anumite zone ale tarii, preotii citesc pomelnice cu numele celor morti si femeile duc la biserica bucate pe care slujitorii Domnului se sfintesc, dupa care sunt impartite celor nevoiasi.

De asemenea, nu ai voie sa ii vorbesti de rau pe cei care s-au dus, chiar daca nu ai fost in relatii tocmai bune cu acestia, pentru ca mortii barfiti pot face necazuri in casele oamenilor. Se spune ca mortii pot da foc grajdurilor, ucid animalele din ograda si provoaca multe rele.

Rugaciunea pe care e bine sa o rostesti astazi, de Pastele Blajinilor

“Pomeneste, Doamne, pe cei ce intru nadejdea invierii si a vietii celei ce va sa fie au adormit, parinti si frati ai nostri si pe toti cei care intru dreapta credinta s-au savarsit, si iarta-le lor toate gresalele pe care cu cuvantul sau cu lucrul sau cu gandul le-au savarsit si-i asaza pe ei, Doamne, in locuri luminoase, in locuri cu verdeata, in locuri de odihna, de unde a fugit toata durerea, intristarea si suspinarea si unde cercetarea fetei Tale veseleste pe toti sfintii Tai cei din veac. Daruieste-le lor si noua imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Ca Tu esti invierea si odihna adormitilor robilor Tai (N), Hristoase, Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna si Celui fara de inceput al Tau Parinte si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin. Cu sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere, nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.”

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>