Published On: mar, mai 4th, 2021

Guvernul mexican recunoaste rasismul si discriminarea mayasilor si le cere scuze pentru „abuzurile teribile”

Guvernul mexican a cerut luni in mod oficial scuze poporului indigen mayas pentru greselile comise impotriva sa dupa cucerirea spaniola.

Prezentarea acestor scuze, care coincide cu aniversarea a 500 de ani de la Conquista (cucerirea Mexicului), a avut loc la initiativa presedintelui Mexicului, Andrés Manuel Lałpez Obrador, si a omologului sau din Guatemala, Alejandro Giammattei, in municipiul Felipe Carrillo Puerto, Quintana Roo (sud-est).

„Cerem scuze poporului mayas pentru abuzurile teribile comise de indivizi si puteri nationale si straine in timpul Cuceririi, a celor trei secole de dominatie coloniala si a celor doua secole ale Mexicului independent”, a declarat presedintele mexican, referindu-se in special la razboiul castelor din secolul al 19-lea.

Acest conflict corespunde unei rascoale a mayasilor inrobiti din Yucatan (sud-estul Mexicului) impotriva populatiei albe si metise, care a inceput in 1847 si s-a incheiat in 1901.

In timpul ceremoniei, guvernul mexican a recunoscut rasismul si discriminarea de care aceasta minoritate etnica inca sufera la doua secole dupa independenta Mexicului.

Construirea caii ferate Treno Maya, proiect emblematic al actualului guvern mexican, a fost mentionata in timpul ceremoniei, dar a fost primita cu huiduieli de audienta locala.

In iunie 2020, presedintele Lopez Obrador a dat unda verde construirii acestei cai ferate cu o lungime de 1.500 de kilometri ce urmeaza sa traverseze mai multe parti ale peninsulei Yucatan, unde se afla statiunea Cancun.

Mai multe organizatii se opun proiectului, sustinand ca acesta va afecta mediul si mai multe comunitati indigene din regiune.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>