Published On: vin, mai 14th, 2021

Citu spune ca PNRR ar putea fi prezentat in Parlament / „E un program de care beneficiaza toti romanii”

Premierul Florin Citu nu excude prezentarea Planului National de Redresare si Rezilienta in Parlament. Citu a spus, ca Romania nu va avea o problema sa acceseze fondurile din PNRR, cat timp va reusi sa reduca deficitul bugetar sub 3% in 2024.
„Comisia Europeana spune ca este problema Guvernului. Pana la urma, este un program construit de guvern, care are in spate o coalitie, dar este un program de care beneficiaza toti romanii si trebuie sa aiba o prezentare ampla. Programul este asumat deja. PNRR este asumat de guvern, am mers la Comisia Europeana, discutam, il prezentam, va fi inaintat de guvern, dar pentru ca este un program de care vor beneficia toti romanii, este probabil sa avem o prezentare si in Parlamentul Romaniei. Nu exclud”, a spus Citu.
Intrebat despre cresterea deficitului bugetar, in conditiile in care 16 miliarde de euro din PNRR vin sub forma de imprumuturi, Citu a spus ca „nu e o problema”.
„In primul rand este vorba despre cum prezinti sau cum vei vedea ca evolueaza economia in perioada urmatoare. Romania are nevoie de investitii, Romania va investi in perioada urmatoare. PNRR este doar o sursa de finantare pentru proiectele pe care noi ni le-am asumat in programul de guvernare. Aici cred ca apare o confuzie pentru foarte multi care sunt nespecialisti, noi ne imprumutam oricum pentru investitii. Acum, ca am sansa sa ma imprumut de la Uniunea Europeana, de la Comisia Europeana, care se imprumuta mai ieftin, voi lua aceasta sansa. Daca nu, bineinteles ca ma duc in piata”, a spus Citu.
Este vorba despre a convinge Comisia Europeana ca vom ramane in strategia fiscal-bugetara pe care eu mi-am asumat-o la inceputul anului, adica vom reduce deficitul bugetar sub 3% in 2024. Rolul meu este acela de a convinge si am reusit sa conving Comisia Europeana, ca indiferent cum vom lua, vom finanta aceste proiecte, eu ma tin de reformele promise si vom reveni cu deficitul in 2024 sub 3%.
Diferenta in Romania fata de alte tari este ca acum este in procedura de deficit excesiv, ceea ce inseamna ca noi trebuie sa aratam cum vom reduce acest deficit in perioada urmatoare, dar de anul urmator sa stiti ca majoritatea tarilor vor avea aceasta conditie, pentru ca in toata Europa deficitul este mai mare de 3%”, a adaugat el.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>