Published On: lun, mai 17th, 2021

CÂND STRUGURII VOR FI PREA ACRI

Când auzi că procurorii de la DNA anchetează posibile fraude financiare cu bani europeni, te gândești că așa ceva nu i se întâmplă decât „ciumei roșii”, ținta predilectă a propagandei iohanniste. Însă realitatea îți poate nărui stereotipul cu care te-ai obișnuit și, astfel, afli cu surprindere că incoruptibilii în care ți-ai pus toate speranțele pot fi la fel de corupți ca și cei pe care nu te mai saturi să-i blamezi. Așa se întâmplă în cazul imaculatului Dan Barna, a cărui firmă de consultanță a intrat sub lupa DNA. Deocamdată, Barna nu e pus sub acuzare, dar lozinca „fără penali în funcții publice” – sloganul aducător de voturi pentru USR-PLUS – atârnă o piatră de moară de gâtul vicepremierului. Ajuns recent copreședintele amalgamului salvator-plusist, Dan Barna riscă să-și piardă influența politică în propria-i ogradă. La pândă stă franțuzitul nostru țărănuș de la Bruxelles, Cioloș Dacian Julien, celălalt copreședinte al USR-PLUS. Aflați în concurență directă pentru o mult visată succesiune la tronul Cotrocenilor, Barna și Cioloș sunt, în ciuda aparențelor, adversari politici fără scrupule. Barna nu se bucură de un sprijin european important, în timp ce Cioloș e susținut, deocamdată, de Emmanuel Macron. Scandalul din jurul afacerii cu fonduri europene fraudate de firma lui Barna îi convine de minune lui Cioloș, a cărui ambiție de a ajunge președintele României se vede, astfel, parțial satisfăcută. Drumul lui spre Cotroceni ar putea deveni mai lin și mai drept, iar USR-PLUS ar ajunge în totalitate la discreția lui și a tovarășului său de zbenguieli politice, Vlad Voiculescu. Chiar dacă Barna nu va fi acuzat de vreo ilegalitate în mod direct, o umbră suficient de mare de ipocrizie va plana deasupra carierei lui politice actuale și viitoare. Căci nu poți să urli în megafoane că nu mai vrei penali în funcții publice în timp ce o muscă ți s-a așezat pe căciulă. Mare sau mică, vizibilă sau nu, musca aceea va bâzâi acolo vreme îndelungată, timp suficient pentru rivalul tău politic să-ți umfle caimacul și să-ți arate, într-un gest de consolare, degetul cel mijlociu.

Cam același fel de blestem USR-PLUS-ist o urmărește și pe Clotilde Armand, exaltata primăriță de la întâiul sector al Bucureștilor. După recenta renumărare a voturilor care i-au adus primăria mult râvnită, se pare că frauda electorală a colegilor ei de la USR-PLUS l-a păgubit pe Dan Tudorache de la PSD de mai bine de o mie de voturi. Dacă ancheta magistraților de la SIIJ va confirma această bănuială, Clotilde Armand ar deveni întâiul primar înscăunat fraudulos într-o primărie din România. Ceea ce n-ar fi deloc confortabil pentru o duduie învățată cu confortul, așa cum pare a fi franțuzoaica rătăcită pe malurile Dâmboviței. Ca și în cuplul de comici Barna-Cioloș, madame Clotilde are și ea parte de un adversar redutabil. Nicușor Dan, primarul general al capitalei, are de rezolvat răfuieli vechi cu fosta lui colegă și dușmancă din USR, actuala primăriță a celui mai bogat sector din București. Cu atât mai mult cu cât Plicușor Ban a sărit în barca PNL-ului, părăsind dezamăgit corăbioara în derivă a USR-PLUS-ului. E de presupus că, la viitoarele alegeri locale, firea nărăvașă a Clotildei Armand o va împinge pe franțuzoaică să candideze pentru cel mai înalt jilț administrativ al Bucureștiului, Primăria Generală. Acolo se va ciocni cu Nicușor Dan, a cărui opțiune PNL-istă se va fi consolidat între timp. Voturile furate de USR-PLUS de la Dan Tudorache o vor face atât de vulnerabilă pe Clotilde Armand, încât viitorul candidat liberal la Primăria Generală a capitalei o va înghiți cu fulgi cu tot pe găinușa veșnic cotcodăcindă a USR-PLUS-ului. Căci nimeni nu va mai risca să pună sub semnul întrebării validarea rezultatului unor alegeri atât de reprezentative pentru România.

În concluzie, Dan Barna și Clotilde Armand au intrat pe derdelușul politic de care au parte cei incomozi pentru statul paralel, atunci când vorbesc mult și prost. Scandalagii cu diplomă, Dan Habarna și Clondire Armand vor suferi consecințele propriei lor prostii – obiceiul de a râvni la strugurii nepotriviți. Care, evident, se vor dovedi a fi tare acri.

MARIUS BEȘCHEA

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>