Published On: mar, apr. 6th, 2021

Topul surselor de stres pentru romani / Cum s-a schimbat comportamentul financiar in pandemie

Plata datoriilor este sursa cea mai mare de stres pentru 64% dintre romani. Unul din trei considera ca banii ii controleaza viata, insa foarte putini sunt dispusi sa invete cum sa isi gestioneze mai bine veniturile. Sunt concluziile unui sondaj realizat recent.

Unul din trei romani este ingrijorat ca situatia financiara ii controleaza viata.  Mai bine de jumatate dintre respondentii unui sondaj derulat la inceputul anului au spus ca banii le influenteaza sanatatea psihica, plata datoriilor fiind in proportie de 64% sursa cea mai mare de stres.

Urmeaza in topul factorilor de stres pentru romani: generarea unui venit suficient de mare pentru a-si acoperi cheltuielile si economisirea.  45% incearca sa economiseasca mai mult pentru a avea o plasa de siguranta pe viitor. Doar 37% au pus deoparte un fond de urgenta in prezent, iar 4 din 10 considera ca pot apela la rude si prieteni pentru suport financiar in cazul unui eveniment nefericit.

Desi cercul de apropiati este in topul surselor de informare pentru sanatatea financiara, banii continua sa fie un subiect tabu. Doar unul din trei romani declara ca discuta des despre situatia financiara impreuna cu prietenii sau familia. 64% sunt de parere ca experienta personala, cu esecuri si reusite, este cea mai importanta.

40% dintre romani isi gestioneaza banii zilnic bazandu-se pe instinct. Numai 12% apeleaza la experti financiari sau consultanti pentru a invata cum sa isi gestioneze mai bine finantele personale.  Pe de alta parte, 43% folosesc website-ul sau aplicatia bancii lor pentru a-si gestiona finantele, in timp ce 33% isi noteaza veniturile si cheltuielile intr-o agenda.

In general, cei intervievati considera ca propria lor sanatate financiara personala a fost mai buna inainte de pandemia COVID-19, dar ca se va redresa usor in urmatorul an.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>