Published On: mar, apr. 20th, 2021

Super Liga Europei, competitia ce va face concurenta Champions League, anuntata de 12 cluburi mari de fotbal

Seism in lumea fotbalului european: douasprezece mari cluburi au oficializat luni lansarea Super Ligii, o competitie privata care va face concurenta actualei Ligi a Campionilor, o declaratie de razboi careia UEFA a promis ca ii va da replica, excluzand echipele disidente si pe jucatorii acestora, informeaza AFP.

“Douasprezece dintre cele mai mari cluburi europene anunta ca au ajuns un acord pentru crearea unei noi competitii, ‘The Super League’, guvernata de cluburile fondatoare. AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid si Tottenham s-au unit in calitate de cluburi fondatoare”, se poate citi intr-un comunicat difuzat pe site-urile unora dintre aceste grupari.

“Sezonul inaugural va debuta cat mai rapid posibil”, adauga textul, fara sa fixeze un calendar precis.

Acest proiect, explica promotorii sai, este menit sa “genereze resurse suplimentare pentru toata piramida fotbalului”.

“In schimbul angajamentului lor, cluburile fondatoare vor primi o plata unica de aproximativ 3,5 miliarde euro destinata exclusiv investitiilor in infrastructura si vor compensa impactul crizei Covid-19”, se mai arata in comunicat.

Daca aceste cifre vor fi confirmate, noua competitie va genera venituri mult mai mari decat cele obtinute de UEFA pentru toate intrecerile sale la nivel de club (Liga Campionilor, Europa League si Supercupa Europei), care au generat o reteta de 3,2 miliarde euro din drepturile de televizare in sezonul 2018-2019, inainte de pandemia care a afectat grav piata europeana a drepturilor sportive.

Cum ar putea sa functioneze Super Liga

Potrivit promotorilor sai, Super Liga ar urma sa functioneze ca un sezon regulat intre 20 de cluburi, in 15 dintre ele (“cluburile fondatoare”) fiind calificate automat in fiecare an, iar celelalte cinci primind invitatii, “printr-un sistem bazat pe performanta lor din sezonul precedent”.

La sfarsitul acestei prime faze, care va debuta la inceputul lunii august, vor fi organizate play-off-urile de final de sezon, pana in luna mai, pentru decernarea trofeului.

UEFA a reactionat, deja, in cursul zile de duminica, dupa publicarea primelor informatii referitoare la noua competitie “rebela”. Forul fotbalistic european a anuntat ca va exclude cluburile care vor participa la o Super Liga privata.

“Cateva cluburi engleze, spaniole si italiene ar putea prevedea sa anunte infiintarea unei asa-zise ‘Super Ligi’ inchise”, a scris UEFA intr-un comunicat, calificand acest proiect drept “cinic”.

Asa cum a anuntat anterior FIFA (…), cluburilor in cauza le va fi interzisa participarea in orice alta competitie la nivel national, european sau mondial, iar jucatorilor lor le-ar putea fi refuzata posibilitatea de a reprezenta echipele lor nationale“, a indicat UEFA.

Deja formulata in ianuarie de UEFA si FIFA ca reactie la un zvon asemanator, amenintarea cu excluderea cluburilor disidente ar avea mari consecinte, fiindca jucatorii implicati nu ar mai participa la meciurile echipelor lor nationale.

Ramane de vazut insa daca aceasta amenintare este conforma cu legislatia europeana a concurentei, ceea ce sugereaza o posibila batalie juridica.

Lansarea acestei Super Ligi vine in momentul in care UEFA si-a convocat Comitetul Executiv, luni dimineata, pentru a aproba o revizuire a Ligii Campionilor pana in 2024.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>