Published On: joi, apr. 22nd, 2021

Programul Rabla incepe pe 26 aprilie / Ce se schimba fata de anul trecut

Programul Rabla incepe pe 26 aprilie, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Tanczos Barna. Bugetul Administratiei Fondului de Mediu va fi prezentat in sedinta de Guvern de miercuri.

“In sedinta de Guvern de astazi vom prezenta bugetul Administratiei Fondului de Mediu, institutia care finanteaza Rabla Clasic si Rabla Plus. Sunt programele prin care ministerul isi doreste ca parcul auto din România sa fie reinnoit. Bugetul pe care il prezentam astazi in Guvern are un buget dublu pentru masinile electrice fata de 2020. A fost o decizie prin care am venit in intâmpinarea tendintelor internationale si tendintelor de pe piata româneasca. Primele trei luni ne-au dat dreptate, se vede ca a crescut aproape exponential numarul masinilor electrice cumparate in România in primele trei luni, iar acest buget, acest sprijin vine practic in favoarea celor care se gândesc dincolo de mobilitatea si confortul personal si la impactul pe care il lasa fiecare dintre noi asupra mediului inconjurator si la reducerea emisiilor de carbon. (…) Data lansarii: 26 aprilie. Avem un termen legal de 5 zile care trebuie respectat dupa aprobarea bugetului AFM, iar pe 26 aprilie incepe Rabla Plus”, a afirmat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a precizat ca in programul Rabla Clasic a fost introdusa interdictia de a vinde masina noua timp de un an.

Programele pe care le lansam dupa aprobarea bugetului, primele cu care incepem, sunt Rabla Clasic, Rabla Plus si Rabla Electrocasnice. La Rabla Clasic am majorat bugetul de la 6.500 la 7.500, tichetul standard de sprijin este de 7.500 de lei in 2021. Am majorat, de asemenea, eco-bonusurile pentru hibrid si pentru masinile care au emisii scazute de dioxid de carbon – sub 96 de grame pe kilometru. Am dublat bugetul pentru masinile electrice, am pastrat aceleasi conditii, 45.000 de lei sprijin pentru masinile full-electrice, 20.000 de lei pentru hibrid si am introdus si la Rabla Clasic interdictia de a vinde masina care a a beneficiat de acest sprijin. Am constatat ca au fost câteva incercari de a exporta practic subventia din România, de a duce in alte tari masinile care au beneficiat de Rabla Clasic si am introdus aceasta limitare, aceasta interdictie care era deja existenta la Rabla Plus. (…) Interdictia de a vinde masina este pentru un an de zile, a mentionat Tanczos Barna, citat de Agerpres.

Ministrul Mediului a explicat ca se pastreaza nemodificate conditiile de inscriere.

“Conditiile de inscriere si modul de solicitare au ramas la fel, se desfasoara online. Mai mult, am inceput dezvoltarea unui sistem informatic prin care persoanele juridice sa fie scutite de depunerea fizica a documentatiilor, astfel incât depunerea facturilor si toate procedurile sa fie derulate online”, a aratat Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a apreciat ca la inceputul lunii mai va debuta si programul Rabla Electrocasnice.

“La inceputul lunii mai o sa fim gata cu toate procedurile si la Rabla Electrocasnice, acolo probabil ca vom alege o varianta prin care sa stimulam mai mult electrocasnicele energofage, dar saptamâna viitoare venim cu datele exacte la care se lanseaza si programul de electrocasnice. Suntem pregatiti ca la câteva zile dupa aprobarea bugetului sa lansam si electrocasnicele”, a incheiat Tanczos Barna.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>