Published On: joi, apr. 29th, 2021

Ministrul Energiei, despre componenta gaze din PNRR: Putem construi 4.000 km de retea, la care sa se racordeze 160.000 de gospodarii

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara la Digi24 ca proiectul de 600 de milioane de euro din PNRR privind extinderea retelei de gaze este realizabil și a precizat ca va merge la Bruxelles pentru a explica datele tehnice. El spune ca este vorba de retele moderne, care sa transporte amestec de gaze – gaze naturale și hidrogen.

Proiectul intocmit pentru finantare prin PNRR prevede construirea unei retele de gaze ready for hydrogen, cum se constuiesc acum in Europa, a precizat ministrul Energiei. Aceasta retea va transporta un amestec de gaze – gaze naturale și hidrogen, in proportie de maximum 15%.

“Hidrogenul este considerat la nivel european combustibilul viitorului – este un gaz curat, are emisii zero de CO2, are putere calorica mai mare”, a spus Virgil Popescu.

Pentru transportul unui astfel de amestec, trebuie construita o retea noua, cele existente neputand sa faca acest lucru. De asemenea, Romania va trebui sa produca și hidrogenul care trebuie introdus in amestec.

“600 de milioane de euro, cat avem bugetat (pentru proiectul de gaze – n.r.), inseamna, pe cost standard, in jur de 4.000 de kilometri de retea. La aceasta retea se pot conecta in medie 40 de gospodarii pe kilometru, deci in total 160.000 de gospodarii la intreaga retea de 4.000 de kilometri”, a explicat ministrul.

El a precizat ca reteaua nu va interactiona cu cea veche: “Va trebui sa demonstram ca va fi intr-o regiune-pilot (…) o regiune in care nu exista o devoltare așa de mare a retelei de gaz”.

Viitoarea retea, care, daca va fi aprobata, va trebui construita in 5 ani, pana in 2026, nu necesita aparate speciale in casele oamenilor.

“Și aragazul poate sa arda și hidrogen”, a adaugat Virgil Popescu, aratand ca instalatia de acasa poate functiona cu mai multe tipuri de combustibil, daca se schimba arzatoarele.

Ministrul a mai afirmat ca va merge la Bruxelles pentru a prezenta detaliile tehnice ale proiectului, aratindu-se convins ca va fi aprobat.

Comisia Europeana nu este de acord cu proiectul in valoare de 600 de milioane de euro privind conectarea unor localitati la gaze naturale, din Planul National de Redresare și Rezilienta. Potrivit ghidului Comisiei Europene privind realizarea PNRR, Comisia a mentionat ca nu vor fi finantate proiecte poluante.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>