Published On: mar, apr. 6th, 2021

Manevre cu proprietatea judetului: Vila Lacramioara din Statiunea Lacu Sarat, la cheremul PSD-istilor

Consilierii judeteni au lasat Vila Lacramioara din Statiunea Lacu Sarat tot pe mana conducerii Centrului de Informare si Documentare pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Durabila (CID) Braila, gratis, pentru inca patru ani. Directorul CID este consilierul municipal PSD, Razvan Popescu, iar transmiterea imobilului in folosinta gratuita de catre CJ Braila s-a intamplat in ultima sedinta ordinara din 2020. Insa in februarie 2021, conducerea Consiliului Judetean a decis ca vrea cateva incaperi din respectiva cladire inapoi, iar acest lucru a fost aprobat in sedinta ordinara a CJ din luna respectiva. Schimbarea a aparut dupa ce presedintele CJ, Francisk Chiriac, s-a gandit peste noapte ca vila din statiune s-ar preta foarte bine si pentru sediul Asociatiei de Cooperare si Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Statiunii ”Lacul Sarat” Braila, care este momentan in curs de infiintare. O alta struto-camila pesedista din care fac parte Consiliul Judetean, Primaria Municipiului Braila si Primaria comunei Chiscani, care ar trebui sa aduca marea ”schimbare la fata” a statiunii in acest mandat. Bineinteles, asta dupa patru ani in care subiectul a fost atarnat in cui si Statiunea Lacu Sarat a fost lasata sa se degradeze si mai mult, chiar sub privirirea nepasatoare a actualilor ”salvatori”: Costica Cojea, primarul din Chiscani, primarul Municipiului Marian Dragomir si a presedintelui CJ Braila, Francisk Chiriac.

In acest context, CID a primit in folosinta gratuita Vila Lacramioara pana in 2025, iar Consiliul Judetean a mai recuperat un mic coltisor din imobil, in cadrul sedintei ordinare din luna februarie 2021.

Proiectul aprobat la finele lunii februarie 2021 de consilieri spune ca spatiul isi pastreaza destinatia de desfasurarea a activitatii CID. Ca predare-primirea se face pe baza de proces-verbal la 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii. Ca Asociatiei conduse de Popescu ii revine obligatia sa prezinte anual un raport in legatura cu activitatea de utilitate publica desfasurata, precum si prognoze si strategii pentru perioada urmatoare. CID nu trebuie sa modifice sau sa transmita bunul si va suporta cheltuielile de intretinere. De asemenea, pentru Asociatia de Dezvoltare ”Lacul Sarat”, conducerea CJ Braila s-a multumit doar cu doua spatii in suprafata totala de 26,52 mp, situate la parterul cladirii (Corpul C3). Un sediu administrativ, compus din arhiva/biblioteca in suprafata de 13,26 mp si dintr-un birou in suprafata de 13,26 mp. Acestea, conform deciziei din februarie a plenului Consiliului, vor ramane in proprietatea privata a judetului Braila si administrarea CJ Braila.

Vila Lacramioara din Statiunea Lacu Sarat se afla pe un teren in suprafata totala de 1.666 mp, in timp ce suprafata construita este de 473,48 mp. Aici intra trei corpuri de cladire: vila propriu-zisa, care are 281 mp, o terasa de vara de 26 mp si un sediu administrativ de 166,48 mp. Valoarea de inventar a intregului imobil este de 2.960.168,53 lei.

 

Cotizatia CJ Braila catre CID in 2020 a fost de 400.000 lei

CID functioneaza de ani buni in Vila Lacramioara din Statiunea Lacu Sarat, inca de pe vremea cand Gheorghe Bunea Stancu era presedintele Consiliului Judetean Braila. La nivel teoretic, Asociatia ar trebui sa se ocupe cu scrierea de proiecte europene, dar in mod special sa ii ajute pe primarii din judetul Braila sa redacteze corect documentatia, atunci cand au in plan sa aplice pentru obtinerea de fonduri de la UE. Nu de putine ori, CID a fost criticat de-a lungul anilor de consilierii judeteni din opozitie, pentru faptul ca acolo nu ar fi nimic altceva decat ”un cuib” al PSD-istilor, mai mari sau mai mici. In 2020, Consiliul Judetean Braila, cu bunavointa majoritatii PSD, a aprobat in mandatul trecut, cotizatia catre CID: 400.000 lei.

La acel moment, Asociatia si-a prezentat si un raport de activitate pentru 2019-2020. Reprezentantii CID se laudau atunci cu 14 proiecte dintre care doar vreo patru mai importante, restul fiind, de fapt, niste banale intalniri cu elevii braileni sau cursuri de angajare.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>