Published On: lun, apr. 19th, 2021

Investitori cu active de 11.000 de miliarde de dolari cer marilor banci sa elimine finantarea pentru combustibilii fosili

Un grup de investitori care impreuna gestioneaza active in valoare de 11.000 de miliarde de dolari a cerut celor mai mari banci din lume sa elimine finantarea pentru companiile care au legatura cu combustibilii fosili si sa sprijine obiectivele convenite la summitul pentru clima de la Paris, relateaza Bloomberg

Grupul de investitori, printre care se numara Pacific Investment Management Co., cel mai mare investitor global in obligatiuni, si Legal & General Investment Management, cel mai mare manager de active din Marea Britanie, au cerut unui numar de 27 de banci sa se angajeze pentru eliminarea emisiilor poluante generate de operatiunile lor pana in 2050, inclusiv a acelor emisii generate de pe urma activitatilor de creditare, trading si subscriere. De asemenea, grupul celor 35 de investitori, reunit sub umbrela Institutional Investors Group on Climate Change, a subliniat ca bancile ar trebui sa isi extinda activitatile de finantare verde si sa se retraga din orice proiecte care sunt in contradictie cu acordul de la Paris.

In calitate de gardieni primari ai capitalului pentru cea mai mare parte a economiei mondiale, bancile vor juca un rol vital in eforturile destinate limitarii incalzirii globale si un numar din ce in ce mai mare de activisti de mediu, decidenti politici si investitori cer acum industriei bancare sa isi utilizeze resursele sale considerabile pentru a facilita tranzitia la o lume fara emisii poluante.

„Exista o nevoie urgenta pentru banci sa adopte si sa accelereze actiuni destinate sprijinirii obiectivelor din Acordul de la Paris”, a spus directorul general al IIGCC, Stephanie Pfeifer.

Grupul de 35 de investitori a anuntat ca a demarat discutiile cu 27 din cele mai mari banci ale lumii, precum JPMorgan Chase & Co., HSBC Holdings Plc si UBS Group AG, si se asteapta sa extinda lista de-a lungul timpului. Desi multe banci au anuntat planuri destinate ajungerii la emisii zero, criticii pun sub semnul intrebarii aceste angajamente deoarece nu mentioneaza creditele acordate pentru activitatile din sectorul combustililor fosili si nici nu includ repere intermediare.

„Problema cu care ne confruntam in prezent este ca mult prea multe banci nu se gandesc la prejudiciile provocate climei atunci cand iau decizii de finantare si mult prea multi bani sunt injectati in activitati cu emisii intensive de carbon de care trebuie sa ne indepartam”, a spus Natasha Landell-Mills, director de stewardship la Sarasin & Partners.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>