Published On: vin, apr. 16th, 2021

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind retelele 5G. Echipamente și soft doar de la producatori avizati de CSAT

Guvernul a aprobat in sedinta de joi proiectul de lege care prevede implementarea retelelor 5G in Romania. Potrivit proiectului, furnizorii de comunicatii vor putea utiliza in retelele 5G numai tehnologii, echipamente si programe software de la producatori autorizati in prealabil prin decizie a premierului, pe baza avizului CSAT. De asemenea, documentul prevede ca Romania va tine cont de obligatiile fata de UE si SUA.

„Avizul (…) se va emite prin raportare la obligatiile asumate de statul roman in cadrul cooperarii la nivelul organizatiilor internationale din care Romania face parte, al Uniunii Europene si parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
a) controlul unui guvern strain asupra producatorului in lipsa unui sistem juridic independent;
b) absenta unei structuri transparente a actionariatului producatorului;
c) lipsa unui istoric de conduita corporativa etica a producatorului;
d) functionarea producatorului intr-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.”, se arata in proiectul de lege trimis Parlamentului.

Fiecare producator de echipamente si programe software 5G va trebui sa faca o solicitare pentru obtinerea acestei autorizari, solicitare care va fi depusa la ministerul cu atributii in domeniul Comunicatiilor.

„Solicitarea semnata de reprezentantul legal al producatorului, insotita de o scrisoare de intentie, trebuie sa contina:
a) date de identificare, inclusiv datele reprezentantilor legali si limitele imputernicirii acordate acestora;
b) date privind structura de actionariat a producatorului si a grupului de societati din care face parte, inclusiv informatii detaliate privind societatea-mama;
c) o declaratie pe proprie raspundere.

Declaratia pe proprie raspundere trebuie sa ateste ca producatorul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu se afla sub controlul unui guvern strain, in lipsa unui sistem juridic independent;
b) are o structura transparenta a actionariatului;
c) nu are un istoric de conduita corporativa neetica;
d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente.”, se precizeaza in documentul adoptat de Guvern.

Autorizarea pentru furnizorii de comunicatii se va acorda in termen de 4 luni de la data solicitarii.

In situatia in care sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si apararii tarii ca urmare a analizei realizate, avizul CSAT este negativ. De asemenea, in cazul in care, ulterior acordarii autorizarii, sunt identificate riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale si apararii tarii, autorizarea obtinuta este retrasa prin decizia premierului, la propunerea CSAT.

Operatorii telecom nu vor putea folosi in retele decat echipamente si solutii ale producatorilor avizati de CSAT, insa echipamente si softuri ale unui producator al carui aviz CSAT este negativ, pot fi folosite pentru cel mult 5 ani, potrivit urmatorului articol: „Tehnologiile, echipamentele si programele software utilizate in retelele de comunicatii electronice la data intrarii in vigoare a prezentei legi si care contribuie la furnizarea de servicii de comunicatii electronice de tip 5G, ai caror producatori nu obtin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioada de 5 ani ce se calculeaza de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.”

Proiectul de lege adoptat joi de Guvern mai prevede si amenzi cuprinse intre 1% si 5% din cifra de afaceri pentru utilizarea de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice a tehnologiilor, echipamentelor si programelor software in retelele 5G puse la dispozitie de producatori care nu au obtinut autorizarea CSAT.

Proiectul ar urma sa fie dezbatut in procedura de urgenta. Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitatiei 5G.

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>