Published On: mie, apr. 28th, 2021

Exclusivitate / Acestea sunt regulile pe care brailenii trebuie sa le respecte in noapte de Inviere

Indrumari ale Cancelariei Sfantului Sinod, aprobate de Patriarhul Romaniei, privind slujbele care vor fi savarsite in perioada dintre sambata Floriilor si sarbatoarea Izvorului Tamaduirii ( 24 apriliei – 7 mai 2021 ), in conditiile starii de alerta

 

Avand in vedere ca, potrivit Hotararii Gurvernului nr. 432/8 aprilie 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 aprilie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 369 din 9 aprilie 2021, starea de alerta a fost prelungita pe intreg teritoriul tarii pentru o noua perioada de 30 de zile, incepand cu data de 13 aprilie 2021.

Tinand cont de prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.103/35/2020, pentru aprobarea regulilor privind accesul in lacasele de cult, distanta minima de siguranta si masuri sanitare specific pentru desfasurarea activitatilor religioase , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 520 din 17 iunie 2020.

Cancelaria Sfantului Sinod a elaborate prezentele Indrumari, adresate tuturor unitatilor de cult din Romania ale Bisericii Ortodoxe Romane, privind sfintele slujbe care vor fi savarsite in perioada dintre sambata Floriilor si sarbatoarea Izvorului Ramaduirii (24 aprilie – 7 mai 2021):

 1. Sfintele slujbe vor fi savarsite potrivit prevederilor liturgice si tipiconale specific perioadei, cu respectarea acelor normative privind starea de alerta pe teritoriul Romaniei.
 2. Sfintele slujbe pot fi in interiorul si/sau in afara lăcașului cult, cu respectarea regulilor de protectie sanitara prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătătii si al Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, dintre care amintim: dezinfectarea mâinilor la intrarea in Lăcașul cult; purtarea obligatorie a măștii sanitare, astfel incat aceasta sa acopere gura si nasul; asigurarea unei suprafete de minim 4 mp pentru fiecare persoana si distantă de minimum 2m intre persoane, in interior, ai 1,5 m intre persoane, in exterior.
 3. Fiecare unitate de cult va pregăti mai multi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfășurarea in bune conditii a sfintelor slujbe si a activitătilor specifice perioadei prepascale si pascale.
 4. Preotii vor aduce, din timp, la cunoștinta credincioșilor programul evenimentelor religioase si prezentele recomandări, facand apel la respectarea normelor igienico-sanitare.
 5. Preotii parohi, staretii sau ecleziarhii, dupa caz , vor calcula numarul persoanelor care pot intra in Lăcașul de cult si in incinta acestuia, ingrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor in care pot sta credincioșii, astfel incat sa fie respectate normele legale privind distantarea fizica dintre persoane.

 

 1. Pentru evitarea deplasarilor si aglomerarilor, se recomanda credinciosilor sa participe la sfintele slujbe savarsite la unitatile de cult de care apartin din punct de vedere teritorial ( biserica parohiala).
 2. Intrucat “ Organizatia de procesiuni si/sau pelerinaje religioase este permisa numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau resedinta in localitatea unde se desfasoara respectiva activitate “ ( ART. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr . 432/8 Aprilie 2021,) se recomanda ca, acolo unde exista aceasta traditie, procesiunile de Florii sa fie organizate in ajunul sarbatorii de catre fiecare unitate de cult, cu proprii credinciosi, prin inconjurarea lacasului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvantate in Sambata lui Lazar 24 Aprilie 2021, dupa Vecernie, daca se organizeaza procesiune in jurul lacasului de cult , sau in Duminica Floriilor, 25 Aprilie 2021, la finalul Sfintei Liturghii.

Ramurile binecuvantate vor fi distribuite de catre preoti si voluntari in exteriorul lacasului de cult, iar credinciosii vor fi indemnati sa astepte pe locurile marcate pana cand vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei si al procesiunii se va respecta distanta fizica prevazuta de reglementarile legale.

 1. In saptamana Sfintelor Patimirii, sfintele slujbe ( Sfanta Liturghie, slujbele Deniilor, Taina Sfantului Maslu, Taina Spovedaniei etc) vor fi oficiate in interiorul si/sau in afara lacasului dr cult, potrivit randuielilor liturgice si tipiconale, cu respectarea regulilor de protectie sanitara.

Tinand cont ca circulatia persoanelor in afara locuintei gospodariei este interzisa in intervalul orar 22:00 – 5:00, iar in localitatile rata mare de incidenta a cazurilor de persoane infectate circulatia in afara locuintei / gospodariei este interzisa in intervalul orar 20:00 – 5:00 ( ART. 2 alin. 1 pct. 2-4 din Anexa 3 aHG nr. 432/ 8 Aprilie 2021), sfintele slujbele savarsite vor fi programate, dupa caz, intr-un interval orar care sa permita revenirea credinciosilor la casele lor, astfel incat sa fie respectate prevederile legale in vigoare.

 1. In Sfanta si Marea Vineri, la momentul inconjurarii cu Sfantul Epitaf, voluntarii vor indemna pe credinciosi sa respecte distanta fizica . Daca biserica nu are iesiti laterale si nu poate fi asigurat un flux de intrari – iesiri, clericii voi astepta in curtea bisericii pana cand toti credinciosii vor trece pe sub Sfantul Epitaf, apoi vor intra in biserica pentru partea de final a slujbei. Daca in biserica nu exista spatiu suficient pentru credinciosi, supa inchinare, acestia vor astepta in curtea lacasului de cult, pe locurile marcate.
 2. Potrivit traditiei inceputa in anul 2009, Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim in ziua de sambata, 1 mai 2021, spre seara, si va fi oferita delegatilor eparhiilor la Aeroportul International Otopeni. Delegatii vor purta masca de protectie si vor respecta distanta fizica prevazuta de lege. Ulterior, Centrele eparhiile, prin protopopiate, vor distribui, in timp util, Sfanata Lumina fiecarui parohii.
 3. Tinand cont ca “ in toate localitatile se permite circulatia persoanelor in afara locuintei / gospodariei , in perioada 1-2 mai 2021, in intervalul orar 20:00 – 5:00 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase” ( ART. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/ 8 Aprilie 2021), slujba Invierii Domnului din noaptea zilei de duminica, 2 mai 2021, va fi savarsita in prenzenta credinciosilor, potrivit randuielii liturgice a Bisericii Ortodoxe.

Astefel:

– pentru a evita aglomeratia, la unitatile de cult cu pangarul in interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, in locuri special amenajate in afara lacasului de cult, mai multe puncte de distribuire a Pastilor ( paine binecuvantata si stropita cu aghiazma si vin, pregatita si ambalata din vreme in pachete/ Punguta de unica folosinta inchise, respectand regulile de igiena ) , a lumanarilor, a candelele si a obiectelor de colportaj;

– credinciosiii astepta, in afara locasului cult, pe locul individuale special marcate , primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00:00, pastrand distanta de 1,5 m intre persoane;

– dupa oprirea Sfintei lumini , se vor citi sfanta evanghelie si pastorala

– la finalul slujbei de afara, pentru savarsirea canonului invierii si a Sfintei Liturghii, clericii vor intra in Lacasul de cult impreuna cu credinciosii , in limita spatiului disponibil , potrivit prevederilor sanitare in vigoare , sau vor continua slujba in afara lacasului de cult, in cazul in care numarul credinciosilor este mare.

 

 1. In prima zi de Paste, slujba Vecerniei su A doua Inviere , se savarseste in biserici, incepand cu ora 12:00 , cu participarea credinciosilor mireni , respectandu-se regulile sanitare in vigoare.
 2. In ziua de vineri, 7 Aprilie 2021 , cu prilejul sarbatorii Izvorului Tamaduirii , slujba de sfintire a apei va fi savarsita , in exteriorul bisericii , dupa rugaciunea Amvonului de la sfanta liturghie . Dupa sfintirea apei, aceasta va fi oferita credinciosilor in afara lacasului de cult de catre voluntari, credinciosii pastrand in mers distanta de 1,5 m si purtand masca de protectie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>