Published On: vin, apr. 30th, 2021

Doar 10 la suta dintre consumatori si-au schimbat furnizorul de energie / Ministru: E o inertie mare, in iunie iar va fi buluc

Doar 10 la suta dintre consumatorii casnici din Romania au trecut in piata concurentiala si si-au schimbat contractele cu furnizorul de energie electrica, in ciuda faptului ca de la 1 ianuarie, cand s-a liberalizat piata, li s-a oferit un ragaz ce expira la 30 iunie, tocmai pentru a le da timp ca sa-si aleaga un furnizor convenabil, a declarat miercuri seara, la Digi24, minis300rul energiei, Virgil Popescu.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a spus ca nu are o cifra exacta, dar nu multi consumatori casnici si-au ales furnizorul de pe piata libera. „Cred ca un procent de 10 la suta, nu multi. Este o inertie foarte mare a noastra, a romanilor, in a trece, in a face asa, o schimbare. Si sunt convins ca se va intampla – ca sa fie iar un buluc, asa, spre sfarsitul lunii iunie, cand ne vom trezi si vom dori sa trecem mai repede”, a declarat ministrul la Digi24. „Evident ca nu mai trebuie sa te duci la coada, poti sa trimiti acum si prin e-mail. Dar nu multi au trecut” la piata libera, a adaugat Virgil Popescu.

In cazul in care consumatorii nu vor opta pana la 30 iunie pentru un furnizor de energie din piata concurentiala, ei vor ramane la un serviciu universal, care este mai scump, a aratat ministrul.

Cu toate acestea, Virgil Popescu nu se asteapta ca tarifele la energie electrica sa creasca dupa 30 iunie. „Ma astept ca in cel mai rau caz, tarifele sa ramana la fel, ma astept ca mai multi oameni sa treaca in piata concurentiala, pentru ca daca nu vor opta pentru un furnizor din piata concurentiala, nu vor mai primi dupa 30 iunie acel discount si practic vor ramane la serviciul universal, care este un serviciu mai scump. Ma astept ca daca nu au trecut in iunie, cand le vine factura din iulie, sa vada ca nu mai este acest discount”, a punctat ministrul energiei.

„Dar am si surprize placute. O companie care avea foarte multi clienti in piata reglementata a reusit sa si-i treaca in concurentiala, adica exista si interesul companiilor sa si-i securizeze si in piata concurentiala”, a adaugat ministrul.

O situatie „aberanta”

Intrebat cum isi explica faptul ca la aceeasi companie furnizoare, in Bucuresti este un tarif de 0,6 lei kWh, iar in Balotesti este de 0,8 kWh, ambele contracte fiind in piata concurentiala, pentru consumatori casnici, ministrul Virgil Popescu a spus ca singura diferenta ar putea proveni de la tariful de distributie. Tariful de distributie este insa reglementat, nu este un tarif liber, a precizat ministrul. El a admis insa ca este „foarte ciudata” aceasta situatie si a cerut date suplimentare, considerand ca este aberant ca in Ilfov sa fie tarife cu 33 la suta mai mari decat in Bucuresti.

Incepand de la 1 ianuarie 2021, romanii isi pot alege alti furnizori de energie, in baza celei mai bune oferte de pret, dar multi dintre ei nu au stiut ca preturile de care beneficiau pana la sfarsitul anului trecut nu mai erau in vigoare.

ANRE a dat pana la urma un ordin care sa rezolve problema creata de cozile formate la sediile furnizorilor de oamenii care au mers sa se intereseze de contracte. Autoritatea a pus la dispozitia romanilor abia pe 7 ianuarie un call center la care oamenii sa se informeze cu privire la contractele lor si ce trebuie sa faca dupa liberalizarea pietei.

In prezent, exista comparatore de preturi atat pe site-ul ANRE, cat si pe site-ul Consiliului Concurentei.

 

 

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>