Published On: vin, apr. 23rd, 2021

Dezvaluirile facute de Nadia Comaneci! / Cum a fugit din tara: „Ma tarasem prin noroi si apa, traversasem garduri de sarma ghimpata, cu teama ca voi fi impuscata in spate”

Nadia Comaneci a facut o serie de dezvaluiri despre modul in care a reusit sa paraseasca tara in anul 1989. Totul s-a petrecut in noaptea de 27 spre 28 noiembrie, cand a trecut printr-o situatie extrema. Stia ca era urmarita si, totusi, a fugit! A avut un plan bine pus la punct si a reusit sa treaca granita Romaniei.
In anul 1989, faimoasa gimnasta Nadia Comaneci a fugit din tara, in noaptea de 27 spre 28 noiembrie. Dupa 30 de ani, in volumul ”Nadia si Securitatea”, publicat de istoricul Stejarel Olaru, se releva mai multe detalii despre perioada cand gimnasta a plecat din tara. Nadia stia ca este urmarita de operatiunile Securitatii, insa a reusit sa pun cap la cap un plan de ”evadare”. in data de 19 noiembrie, gimnasta facea prima calatorie in zona frontierei, zona pe care avea sa o treaca fraudulos. Cateva zile mai tarziu, pe 25 noiembrie, a facut a doua calatorie, alaturi de Adrian, fratele ei, si Liliana, sotia. Atunci, Nadia fusese vazuta de mai multe persoane, inclusiv de ofiterii si subofiterii de Militie si Securitate. Acolo, gimnasta a fost la cateva petreceri in Cenad si Sannicolau Mare. Doua zile mai tarziu, fratele si cumnata ei s-au intors in Capitala, iar Nadia ramasese la Cenad.

”Trecuse de miezul noptii, iar temperatura scazuse atat de mult incat frigul devenise un pericol, dar nu era nici singurul, nici cel mai important. Era una dintre cele mai periculoase aventuri din viata lor: trecerea frauduloasa a frontierei dintre cele doua state comuniste”, scrie in volum.
Nadia Comaneci a avut drept ”calauza” un cioban pe nume Gheorghe Talpos, aflandu-se intr-un grup de 7 persoane. Spre dimineata, acestia au ajuns in Ungaria.
„Mi-amintesc ca era o situatie tampita, ca eram pe punctul de a fi ucisa din cauza unui om fara niciun simt de orientare. Nu ziceam nimic, pentru ca nimeni nu avea voie sa vorbeasca si sa sparga tacerea. Ma straduiam sa-mi tin dintii stransi, ca sa nu clantaneasca. imi parasisem tara si lasasem in urma tot ce iubeam. Ma tarasem prin noroi si apa, peste campuri inghetate, traversasem garduri de sarma ghimpata, tot timpul cu teama ca voi fi impuscata in spate”, povestea Nadia.

Au ajuns in Ungaria si s-au bucurat. Ciobanul rememora momentul: „Nadia a inceput sa sara pe aratura, sa faca figuri de gimnastica si sa spuna ca ea este Nadia Comaneci. Un granicer a plecat la telefon, la un stalp de frontiera, iar celalalt a ramas sa ne pazeasca. A venit un IMS, ne-am inghesuit in el, unii in bratele altora, si ne-au dus la pichet”, arata GSP.
Totusi, Nadia a ramas uimita cand oamenii legii au legitimat-o. Ulterior, grupul a fost interogat: ”Cand politia mi-a vazut actele de identitate, mi s-a oferit imediat posibilitatea de a ramane in Ungaria. si acum stau sa ma gandesc de ce le-am parut asa importanta. Cariera mea se terminase. Alti doi din grup primisera azil, dar celorlalti li s-a spus ca vor fi dati inapoi a doua zi. Le-am spus politistilor ca raman numai daca i se permite intregului grup. Am venit impreuna, ramanem impreuna!”.
Nadia Comaneci si celelate persoane din grup au ajuns atunci la biroul de emigrari, cerand dreptul de a intra si a se stabili in Ungaria. Au stat toti intr-o camera de hotel, insa vestea ca gimnasta a fugit din Romania a „zburat” imediat. Atunci, acestia au fugit din hotel, au lasat toate actele acolo si au mers sase ore pana la granita cu Austria. in data de 30 noiembrie, grupul se afla deja la Viena unde, potrivit povestirilor din volum, s-a ”dizolvat”: unele persoane au mers spre lagarul de refugiati de la Traiskirchen, situat la 26 de kilometri de Viena, in timp ce Nadia, insotita de Constantin Panait, a plecat spre Ambasada SUA.
”Mi-amintesc ca, imediat ce am intrat pe poarta, i-am spus primei persoane ca sunt Nadia Comaneci si ca doresc azil politic. S-a pornit o adevarata nebunie. Am avut impresia ca, la auzul numelui meu, le-au scapat foile de hartie din mana! Salariatii ambasadei se uitau la mine ca la o stafie”, povestea Nadia.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>