Published On: vin, apr. 9th, 2021

Criza alimentara la care omenirea se astepta in 10-15 ani vine mai devreme. Economist: In Romania nu ne asteapta vremuri foarte bune

Preturile alimentelor au crescut pentru a zecea luna la rand. In martie, a ajuns la cel mai inalt nivel dupa luna iunie 2014. Calculele au fost facute de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si se bazeaza pe un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. “Este o pre-perioada pentru ceea ce numim criza alimentara care se va declansa. Iata ca se declanseaza mai devreme”, a declarat la Digi24 profesorul de economie Mircea Cosea.

Preturile la alimente inregistreaza cea mai lunga perioada de crestere din ultimul deceniu, ceea ce are o pondere foarte mare in calcularea inflatiei.

E o pre-perioada a ceea ce numim criza alimentara care se va declansaOmenirea are in vedere o criza alimentara care va incepe in 10 sau 15 ani. Iata ca incepe mai devreme.”

Sunt cauze interne si externe. In lume, preturile alimentelor cresc pentru ca sunt schimbarile climatice foarte rapide. Acum 2 ani a fost criza maslinelor, care a insemnat scadere brusca a productiei de ulei de masline. S-a intamplat si la carnea de pui, pe plan mondial pretul acesteia creste.

Sunt si cauze interne, asta ar trebui sa ne intereseze foarte mult. Romania are un nivel de dezvoltare sub mediocru, exportam materie prima – legume, fructe, cereale – si importam materie prima prelucrata. Avem un import foarte mare de produse alimentare, care sunt aduse in tara pe euro sau dolar si preturile la raft cresc.

Apoi, pandemia a oprit unele ramuri de activitate. Magazinele au mai putini clienti, pierd beneficiile si la raft maresc preturile, pentru ca trebuie sa se protejeze fata ceea ce inseamna aceasta scadere.

Romania nu reuseste in aceste momente dupa doi ani de seceta foarte dura sa aiba programe de stimulare a productiei interne de legume, fructe si carne.  Preturile vor avea o tendinta de crestere, mai ales la legume si fructe de sezon. Daca restrictiile mai dureaza, pana in iulie preturile vor creste si mai mult.

Cand activitatile se restrang, de teama lipsei de predictibilitate, comerciantii maresc preturile, iar puterea de cumparare scade in toata tara. Daca adaugam tarife sporite la energie si cresterea anumitor impozite locale, nu ne asteapta o perioada foarte buna, a explicat Mircea Cosea.

In luna martie 2021, indicele global al preturilor la produsele alimentare a crescut pana la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte in luna februarie, atingand cel mai ridicat nivel de dupa luna iunie 2014.

Cresterea din ultima luna a fost stimulata in primul rand de avansul preturilor la uleiuri vegetale pe fondul unei cereri puternice si al unor stocuri reduse, sustine economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian. In martie, pretul uleiurilor vegetale a crescut cu 8% comparativ cu luna februarie, atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Preturile la alimente inregistreaza cea mai lunga perioada de crestere din ultimul deceniu pe fondul valului de achizitii al Chinei si al livrarilor limitate pentru mai multe produse de baza, ceea ce risca sa accelereze inflatia. Aceasta ingrijorare este una pronuntata in special in randul tarilor sarace care sunt dependente de importuri si au plase de siguranta si o putere de cumparare limitate si care in prezent se confrunta si cu pandemia de Covid-19.

135 de milioane de persoane la nivel mondial traiesc in “insecuritate alimentara acuta”

Conform raportului Retelei globale de combatere a crizelor alimentare, 135 de milioane de persoane din 55 de tari si teritorii s-au confruntat in 2019 cu “insecuritate alimentara acuta”.

Reteaua globala de combatere a crizelor alimentare este o alianta mondiala declansata la initiativa Uniunii Europene, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a ONU (FAO) si Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

De asemenea, 75 de milioane de copii erau subdezvoltati si 17 milioane erau subponderali, conform acestui raport.

183 de milioane de persoane au fost incadrate “in situatie de stres” – la un pas de foamete acuta si cu riscul de a ajunge intr-o situatie de criza sau intr-o stare mai grava, in cazul confruntarii cu un soc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Mai bine de jumatate (73 de milioane) dintre cele 135 de milioane de persoane vizate de raport traiesc in Africa, 43 de milioane traiesc in Orientul Mijlociu si Asia, iar 18,5 milioane provin din America Latina si Caraibe.

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>