Published On: mie, apr. 21st, 2021

Banca Angliei incepe experimentele pentru crearea unei monede complet digitale: Britcoin

Banca Angliei si Trezoreria Regatului Unit intentioneaza sa lanseze o moneda digitala care ar urma sa poarte denumirea de „Britcoin”. La acest moment, a fost infiintat, la nivelul acestor institutii, un grup operativ de lucru care va coordona activitati experimentale privind aceasta noua moneda.

Ministrul de Finante din Guvernul Regatului Unit, Rishi Sunak, spune ca grupul operativ creat urmeaza sa analizeze riscurile si oportunitatile care ar putea aparea prin creare unei monede digitale, conform BBC si Reuters. Acestea vor fi analizate inclusiv din perspectiva criptomonedelor, precum bitcoin.

„Infiintam un grup operativ intre Banca Angliei si Trezoreria britanica pentru a coordona activitatile experimentale privind o potentiala moneda digitala bancara centrala”, a afirmat Sunak la o conferinta a industriei financiare. Curand dupa aceea, el a raspuns cu un singur cuvant – „Britcoin” – la mesajul de pe Twitter al Trezoreriei, care anunta infiintarea grupului operativ.

Banca Angliei a precizat ca o versiune digitala a lirei sterline nu va inlocui nici numerarul si nici actualele conturi bancare. Grupul operativ va analiza riscurile si oportunitatile implicate de crearea monedei digitale emise de Banca Angliei si va monitoriza evolutii pe plan extern, „pentru a se asigura ca Marea Britanie ramane in fruntea inovarii globale”.

Mai multe banci centrale experimenteaza cu posibilitatea monedelor virtuale

Guvernatorul Bancii Angliei, Andrew Bailey, declara recent ca bitcoin, cea mai cunoscuta criptomoneda, nu a reusit sa fie perceputa ca o rezerva stabila de valoare sau ca un mod eficient de a realiza tranzactii, fiind un pariu riscant pentru investitori. Bancile centrale din intreaga lume analizeaza lansarea monedelor digitale bancare centrale, ca raspuns la declinul folosirii numerarului si ca un mod de a accelera platile interne si externe.

Banca Centrala a Japoniei (BoJ) a inceput, de asemenea, experimente pentru a studia fezabilitatea emiterii propriei sale monede digitale, alaturandu-se eforturilor altor banci centrale care vor sa beneficieze de inovarea in domeniu realizata de sectorul privat. Anterior, inclusiv Banca Centrala Europeana a anuntat astfel de experimente pentru emiterea unei monede euro digitale.

Prima faza a experimentelor, care va fi efectuata pana in martie 2022, se va concentra pe testarea fezabilitatii tehnice a emiterii, distribuirii si rascumpararii unei monede digitale bancare centrale. Apoi se va trece la faza a doua, prin care vor fi analizate mai multe functii detaliate, cum ar fi stabilirea unei limite privind nivelul CBDC care poate fi detinuta de fiecare entitate, se arata in comunicatul BoJ.

Daca va fi necesar, Banca Centrala va lansa un program pilot care implica furnizori de servicii de plata si utilizatorii finali. „Desi in prezent nu va fi modificata strategia BoJ si nu va fi emisa o moneda digitala bancara centrala, credem ca initierea de experimente in acest stadiu este un pas necesar”, a afirmat Shinichi Uchida, directorul general al Bancii Japoniei.

Monedele digitale bancare centrale vor permite celor care le detin sa faca plati prin internet, posibil chiar offline, concurand cu actualele metode de plata electronice, cum ar fi portofelele digitale, bancile online sau criptomonedele.

 

 

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>