Published On: joi, mart. 4th, 2021

VIDEO 44 de ani de la CUTREMURUL care a indoliat Romania / Vuietul seismului insotit de strigatele ingrozite ale oamenilor

Share This
Tags

Astazi se implinesc 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977 cu magnitudinea 7,2, care a facut prapad in Romania.Potrivit site-ului infp.ro, in orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 in zona seismica Vrancea.

Institutul National pentru Fizica Pamantului (INCPFP) noteaza ca Romania este o tara cu potential seismic ridicat, iar un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 se poate produce in orice moment, in Vrancea, la adancimi intre 60 si 180 km, insa aceasta nu este singura zona in care pot avea loc seisme cu potential distructiv.

4 martie 1977, cutremurul care a curmat peste 1500 de vieti

Cutremurul din 4 martie 1977 s-a produs la ora 21:23 si a fost resimtit in toata zona Balcanilor. A avut o magnitudine de 7,2, fiind al doilea cel mai puternic cutremur inregistrat in Romania in secolul XX, dupa seismul din 10 noiembrie 1940. Epicentrul a fost in Muntii Vrancea, la o adancime de 94 km. Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit ingroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas incremeniti in casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a indemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au inregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut inainte de vreme.

Bilantul dezastrului: 35.000 de locuinte distruse in 56 de secunde, peste 1500 de morti, mii de raniti

Bilantul victimelor si pagubelor materiale a fost impresionant. 1.578 de persoane si-au pierdut viata, strivite sau asfixiate sub daramaturi, din care 1.424 in Bucuresti. Numarul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de cladiri au fost grav avariate sau distruse. Imediat dupa seism circa 35 000 de familii au ramas fara adapost. Circa 760 de unitati economice au fost afectate.

Mii de oameni au ramas captivi sub mormanele de moloz. Apoi au inceput operatiunile de salvare. Peste 30.000 de pompieri si militari au fost mobilizati, cel mai mare numar de salvatori care au actionat simultan vreodata in Romania. Cautarile au durat zile in sir, iar aproape la fiecare cinci minute, militarii mai scoteau cate un om de sub daramaturi.

Pierderile economice inregistrate s-au ridicat la aproximativ doua miliarde de dolari, cifra neconfirmata de autoritatile vremii. Un raport amanuntit al distrugerilor pe care le-a provocat cumplitul dezastru nu a fost dat publicitatii. In Bucuresti s-au prabusit atunci zeci de cladiri.  In afara de capitala tarii, cele mai afectate judete au fost cele situate in proximitatea Bucurestiului: Prahova, Dambovita, Teleorman, Vaslui, Iasi, Galati si Buzau. Orasul Zimnicea a trebuit refacut in totalitate. Si judetele Galati si Braila au fost grav afectate de cutremur, dar si alte localitati din sudul si estul tarii si chiar unele tari vecine, precum Bulgaria si Iugoslavia.

Potrivit masuratorilor INFP, Bucurestiul, Focsaniul si Buzaul sunt cele mai expuse orase in cazul unui cutremur major. In zona de risc crescut sunt incadrate si alte orase, precum Ploiesti, Targoviste, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galati, Braila, Tulcea, Iasi Vaslui sau Barlad. In toate dintre acestea sunt cladiri care se pot prabusi la un cutremur similar celui din 1977 sau care pot suferi pagube materiale considerabile.

Personalitatile care si-au pierdut viata

Printre personalitatile care si-au pierdut viata atunci, s-au numarat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei romanesti; cantareata de muzica usoara Doina Badea, regizorul Alexandru Bocanet, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafita. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducator al operei eminesciene in limba engleza, a murit la varsta de doar 19 ani. Alte personalitati ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu si Viorica Vizante; actrita Eliza Petrachescu; pianistul si compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul si istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Maracineanu; cantareata Filofteia Lacatusu; scenograful Liviu Popa; fizicianul Florin Ciorascu.

Pe langa pierderile de vieti omenesti, cutremurul a produs si disparitia multor monumente de arhitectura. Regimul comunist a folosit pretextul cutremurului pentru a demola o serie de cladiri considerate incomode, din varii motive.

Vezi AICI VIDEO CU IMAGINILE SI VUIETUL DEZASTRULUI DE ACUM 44 DE ANI

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>