Published On: mar, mart. 9th, 2021

Se da liber la vaccinarea cu AstraZeneca in Romania / Restrictia de varsta a fost ELIMINATA

Comitetul National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis luni dupa-amiaza ridicarea limitarii de varsta pentru vaccinul AstraZeneca. Reamintim ca limita de varsta pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca era de 55 de ani.

In urma recomandarilor Grupului Stiintific si Medical din cadrul Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19, a Ministerului Sanatatii si a Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), s-a luat decizia renuntarii la limita de varsta pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Masura vine ca urmare a aparitiei noilor date stiintifice, a experientei si deciziilor altor state europene, precum si a recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru prevenirea infectarii cu virusul SARS-CoV-2, sens in care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adultilor cu varsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determina sistemul imunitar al organismului sa produca anticorpi si globule albe specializate care actioneaza impotriva virusului, oferind astfel protectie impotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administreaza doua doze de vaccin, dupa un interval cuprins intre 4-12 saptamani de la prima doza”, arata CNCAV intr-un comunicat.

Pe platforma se pot face programari la vaccinare dupa eliminarea restrictiei de varsta

Luni seara, Comitetul de Coordonare a Vaccinarii a anuntat ca pe platforma electronica se pot realiza programari pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, ca urmare a eliminarii restrictiei de varsta. Vaccinul se adreseaza persoanelor cu varste de peste 18 ani care, potrivit Strategiei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, fac parte din etapa adoua, respectiv persoanele cu boli cronice si persoanele cu dizabilitati.

Modalitatile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, respectiv individual, prin apartinatori sau prin directiile de asistenta sociala de la nivelul primariilor, prin intermediul platformei electronice, a medicului de familie/ curant, cat si prin call center, la numarul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecarui judet in parte, disponibile pe platforma de informare: https://vaccinare-covid.gov.ro.

Descriere si mecanism de actiune

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instructiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifica virusului care provoaca boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaste ca aceasta proteina specifica nu ar trebui sa se afle in organism si reactioneaza prin producerea de mijloace de aparare naturale impotriva infectiei SARS-CoV-2. Vaccinul se administreaza doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil in flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se pastreaza la temperaturi intre +2 si +8 grade Celsius, cu mentinerea lantului de frig impus de producator, si are o stabilitate de 6 luni inainte de prima utilizare. Distributia se realizeaza prin modalitati standard, in masini frigorifice, containere si cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite catre depozite regionale si centrele de vaccinare.

In Romania, vaccinarea impotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca a fost recomandata pana acum pentru grupa de varsta 18-55 de ani. Mai multe tari europene, printre care Germania, Spania, Austria, Olanda, Italia si Belgia au limitat varsta pentru AstraZeneca la 65 de ani.

Vaccinul AstraZeneca – aprobat de Agentia Europeana a Medicamentului in 29 ianuarie – este al treilea vaccin impotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare in statele membre ale Uniunii Europene si, implicit, in Romania si este singurul care functioneaza pe baza de vector viral. In Romania, vaccinarea cu serul AstraZeneca a inceput in 15 februarie, vaccinul fiind folosit pentru vaccinarea pacientilor cu boli cronice si a angajatilor din categorii considerate esentiale. Potrivit CNCAV, pana acum au fost vaccinate cu vaccinul AstraZeneca 187.294 de persoane. Au fost inregistrate 32 de reactii adverse tip local si 1.956 tip general. Romania a primit pana acum 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>