Published On: vin, mart. 26th, 2021

Sapte tari membre UE, printre care si Romania, apara rolul energiei nucleare in viitorul mix

Sefi de stat si de guvern din sapte tari membre ale Uniunii Europene, printre care si Romania, apara rolul energiei nucleare in Europa, intr-o scrisoare adresata Comisiei Europene facuta publica joi.
Scrisoarea, datata 19 martie, este semnata de presedintele francez Emmanuel Macron si Prim-ministrii din Ungaria, Polonia, Republica Ceha, Romania, Slovacia si Slovenia.
Este „un apel de urgenta pentru a asigura reguli ale jocului echitabile pentru energia nucleara in UE, fara a exclude politici si avantaje climatice si energetice”, se mentioneaza in textul postat online pe site-ul guvernului polonez.
Acest apel intervine in plina discutie privind combaterea schimbarilor climatice in UE si Pactul verde european, care ar urma sa conditioneze accesul la finantari si deci investitiile pentru numerosi ani.

Nu toate statele membre sustin energia nucleara

Anumite tari sunt favorabile includerii energiei nucleare in acest mix datorita avantajelor climatice, intrucat produce emisii foarte scazute de CO2. Alte tari, precum Germania si Austria, se opun acestei perspective.
Semnatarii scrisorii cer “ca politicile energetice si climatice europene sa sustina toate caile catre neutralitatea climatica, potrivit principiului neutralitatii tehnologice”.
In plus, ei subliniaza “contributia sectorului nuclear pentru combaterea schimbarii climatice” si vad in acesta un mijloc de a sustine dezvoltarea energiei regenerabile, fara a uita locurile de munca create.

Statele membre au viziuni foarte diferite privind rolul sectorului nuclear in viitor

Germania a decis sa renunte la acest tip de energie in urma catastrofei de la Fukushima (2011) si acest mare contributor la bugetul UE este ostil finantarilor europene pentru tehnologia in cauza.
Tari precum Polonia sau Republica Ceha conteaza in schimb pe ea pentru a limita utilizarea carbunelui, foarte poluant si emitator de gaz cu efect de sera.
Franta isi obtine in schimb peste 70% din energia electrica din centrale nucleare, o cifra pe care vrea sa o reduca la 50% pana in 2035.
Chiar daca executivul francez nu a decis pana acum daca va construi noi reactoare, Emmanuel Macron a dat asigurari ca „viitorul nostru energetic si ecologic include si domeniul nuclear”, noteaza AFP.

 

 

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>