Published On: lun, mart. 29th, 2021

PNL – O STEA CĂZĂTOARE

Ascensiunea politică a PNL i-a luat prin surprindere chiar și pe visătorii de serviciu ai acestui partid. Venit la putere pe fondul schimbului de generații în electoratul autohton, PNL părea că se instalează în capul mesei pentru o bună bucată de vreme. Cu toate astea, modul primitiv în care Iohannis înțelege politica și slăbiciunea conducerii partidului față de ciobanul de la Cotroceni contribuie constant la șubrezirea încrederii populare în ultimul mare partid istoric al timpurilor moderne. Confuzia s-a manifestat încă de la început – nu Iohannis a ridicat partidul, discursul lui obsesiv împotriva PSD nereușind decât să-i facă ostil electoratul de stânga. Electoratul de dreapta – în special, tinerii – n-avea de ce să se uite în gura tonomatului de la Cotroceni, schimbarea fiind natural încorporată în mentalitatea generației care se îmbracă și gândește „slim fit”. Cu alte cuvinte, fitilul schimbării n-a fost aprins de artificierul de la Cotroceni, ci de curgerea firească a timpului. Celor din PNL le scapă însă un amănunt esențial. În vreme ce electoratul de stânga – preponderent aflat la vârsta maturității profunde – a învățat ce înseamnă răbdarea și cumpătarea, electoratul tânăr al PNL nu e nici răbdător, nici cumpătat. Noua generație de alegători ai dreptei politice vrea mult și vrea imediat. Un deziderat imposibil de pus în operă în orice epocă istorică. Nerăbdarea e atât de mare, încât lasă urme vizibile de la un scrutin la altul, menținerea PSD la scoruri electorale ridicate fiind cea mai bună dovadă a dinamicii fluctuante cu care se confruntă politica partidelor de dreapta din România.

Distanțarea față de Iohannis este imperios necesară PNL-ului. Acest politruc de două parale e pe cale să-și îngroape partidul în care, oricum, n-a activat aproape deloc, singurul lui merit fiind stăruința cu care-și alimentează ura viscerală față de PSD. PNL nu-i datorează nimic robotului de la Cotroceni și conviețuirea cu el atârnă o piatră de moară de gâtul partidului care se vrea a fi constructorul unei noi Românii. Același efect devastator îl are și conviețuirea PNL cu amalgamul toxic USR-PLUS. Cu bazine electorale relativ apropiate ca mentalitate, cu adversari politici bine definiți și identici, PNL și USR-PLUS sunt două săbii în aceeași teacă. Adversari fără voie, inamici nedeclarați, aceste două conglomerate politice riscă să se anihileze reciproc într-un fiasco guvernamental ridicol. Ambițiile lui Dan Barna și ale lui Dacian Cioloș vor submina sistematic actuala guvernare de dreapta, singurul câștig fiind un divorț cu scântei în care partajul electoratului cumulat va da câștig de cauză USR-PLUS-ului. Tineretul lacom și nerăbdător se va îndrepta iremediabil spre tandemul Barna-Cioloș, cu speranța că va avea un tandem președinte-prim-ministru care să-i asigure mai repede viitorul la care visează. În același timp, PNL va coborî pe scena politică românească la scorul pe care-l merită un partid lipsit de inteligență și de cadre valoroase. Abia atunci se va constata șubrezenia unei ascensiuni politice bazate exclusiv pe promisiunea eradicării „ciumei roșii”. Un deziderat de doi bani al ridicolului păstor de la Cotroceni, al cărui talent terapeutic s-a reflectat cu acuratețe în scorul electoral obținut de PSD, fără eforturi, la ultimele alegeri parlamentare. „Ciuma roșie” nu s-a lăsat eradicată, dar e foarte probabil ca epidemia de „holeră galbenă” să se stingă mai curând și mai tragic decât își închipuie vibrionul de la Cotroceni.

 

MARIUS BEȘCHEA

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>