Published On: joi, mart. 25th, 2021

NOI RESTRICTII DURE / Cand vom avea interzis sa iesim dupa ora 20.00

Guvernul a aprobat noile restricții pentru limitarea raspandirii infecțiilor cu coronavirus. Acestea au fost propuse de CNSU, dupa o sedința care a avut loc joi. Masurile urmeaza sa intre in vigoare de vineri, imediat dupa publicarea lor in Monitorul Oficial.

Potrivit documentului propus de CNSU si adoptat de Guvern, in localitațile cu o incidența mai mare de 7,5 cazuri COVID la mia de locuitori va fi interzisa circulația in afara locuinței dupa ora 20:00, cu doua ore mai devreme fața de restul localitaților. Masura se va aplica si in localitațile in care incidența este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori in zilele de vineri, sambata si duminica.

De asemenea, magazinele vor fi inchise de la ora 18:00 in zilele de vineri, sambata si duminica in localitațile cu o rata mai mare de 4 la mia de locuitori, iar acolo unde incidența este mai mare de 7,5 cazuri la mie, masura se va aplica pe tot parcursul saptamanii.
Se inchid si salile de fitness in localitatile cu o rata mai mare de 4 la mie. Totodata, Guvernul a luat mai multe decizii pentru a permite circulația in noaptea de inviere.

Lista restricțiilor adoptate de Guvern

Se propune modificarea si completarea masurilor adoptate pentru prevenirea raspandirii si controlul infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, valabile pe perioada starii de alerta, dupa cum urmeaza:

Reducerea intervalului orar, in care este permisa circulația persoanelor in afara locuinței/gospodariei fara restricții, in localitațile in care incidența cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 20:00, pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidența cumulata in ultimele 14 zile scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Reducerea intervalului orar, in care este permisa circulația persoanelor in afara locuinței/gospodariei fara restricții, in localitațile in care incidența cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 20:00 pe intreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidența cumulata in ultimele 14 zile scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta la lit. a).

Limitarea intervalului de timp in care este permisa desfasurarea activitații operatorilor economici care desfasoara activitați de comerț/prestari de servicii in spații inchise si/sau deschise, publice si/sau private, in localitațile in care incidența cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori si mai mica de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 18:00 pentru zilele de vineri, sambata si duminica. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidența scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Limitarea intervalului de timp in care este permisa desfasurarea activitații operatorilor economici care desfasoara activitați de comerț/prestari de servicii in spații inchise si/sau deschise, publice si/sau private, in localitațile in care incidența cumulata in ultimele 14 zile este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, pana la ora 18:00 pe intreaga durata a saptamanii. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidența scade sub 7 la 1.000 de locuitori si intra in vigoare masura prevazuta la lit. c).

Suspendarea activitații operatorilor economici desfasurata in spații inchise in domeniul salilor de sport/fitness, in localitațile in care incidența cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea masurii inceteaza cand rata de incidența scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

In perioadele 03.04-04.04.2021 si 01.05–02.05.2021 se permite circulația persoanelor in afara locuinței/gospodariei, in intervalul orar 20:00-02:00 pentru deplasarea si participarea la slujbele religioase.

In datele de 27.03.2021 si 28.03.2021 se permite circulația persoanelor in afara locuinței/gospodariei, in intervalul orar 18:00-22:00 pentru deplasarea si participarea la serviciile religioase oficiate pentru sarbatoarea Pesah.

Se inchid pentru 15 zile cluburile care nu respecta legea

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost adoptat un proiect de lege privind combaterea pandemiei COVID-19.

Vrem sa parcurgem toate procedurile legale, de transparenta, asteptam punctul de vedere al avizatorilor si saptamana viitoare vom aproba acest proiect de lege si imi exprim speranta ca acest proiect va fi aprobat atat de Senat cat si de Camera Deputatilor. Legea 55 prevede sanctiunea principala a amenzii, in cazul operatorilor care nu respecta legea, referitoare la desfasurarea activitatii respectiv la suspendarea desfasurarii activitatii. In practica s-a constatat ca anumiti operatori economici, redusi numeric dar vizibili, care au fost sanctionati, au continuat sa incalce legea. Au continuat ca contraventia e nesemnificativa comparativ cu profitul. Asa ca mergem pe ideea inchiderii pentru 15 zile a sediului“, a spus Bode.

Fara carantina pentru cei care vin din Marea Britanie

A fost actualizata si lista tarilor pentru cerem la intoarcerea in Romania, este necesara carantina, iar Marea Britanie nu se mai afla pe aceasta lista. ”Deci se va putea calatori spre Marea Britanie fara carantina dinspre Romania”, a conchis Arafat.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>