Published On: mie, mart. 24th, 2021

Meciurile de la EURO se vor juca cu tribunele ocupate / Ce spune Eduard Novak despre revenirea spectatorilor pe stadion

Ministrul Tineretului si Sportului, Eduard Novak, a declarat, marti seara, ca, potrivit solicitarii UEFA, meciurile de la Campionatul European de Fotbal, care se va juca in iunie 2021 si in Bucuresti, vor avea un procent minim de spectatori in tribune de 25%, putandu-se extinde capacitatea la maxim 50%. Oficialul din Guvern a spus ca va exista personal prezent pe stadion pentru a gestiona fluxul de oameni si pentru a evita aglomerarile. De asemenea, el a precizat ca un sistem similar va functiona si in campionatul intern, insa cu 10% grad de ocupare a scaunelor sau in functie de scenariul in care se afla localitatea respectiva.

“Trebuie sa ne asumam acest lucru si o sa introducem in sedinta de Guvern, pe ordinea de zi. Cred ca membrii Guvernului sunt de acord cu aceasta asumare. Trebuie sa constientizam faptul ca este un eveniment extraordinar de important si nu degeaba trebuie sa ne asumam acest lucru in fata UEFA. Cred ca nu va fi o problema. E o formalitate.

Avem doua scenarii. Indiferent cum va arata pandemia, noi ne asumam 25%. Daca numerele o sa arate bine, putem sa mergem si pana in 50%, important ca sa salvam aceasta competitie si sa iasa foarte bine. Chiar daca vor arata foarte rau cifrele, noi trebuie sa ne organizam, sa ne asumam ca acest procent de 25% va fi pe stadion si am inteles ca deja maine – poimaine vor veni specialisti de la UEFA sa antreneze oamenii din FRF care organizeaza evenimentul, ca sa fie foarte bine organizata toata schema de siguranta de intrare si de iesire a spectatorilor”, a declarat Eduard Novak.

In ceea ce priveste testarea sportivilor, Eduard Novak a explicat ca vor fi efectuate teste antigen inainte ca acestia sa intre in meci, deoarece sunt mai ieftine si accesibile.

“Probabil saptamana aceasta vom avea solutia de a trece de la testele PCR la antigen. Cred ca este o mare realizare pentru noi si Ministerul Sanatatii, deoarece putem sa dam posibilitatea si echipelor de juniori si tineret si pentru fotbal sa se relanseze, pentru ca testele PCR costa foarte mult. In faza a doua sa trecem la campionatul intern”, a afirmat Novak.

Reintoarcerea spectatorilor pe stadioane, din mai – iunie

Acesta spune ca Ministerul Sportului va putea da impreuna cu Ministerul Sanatatii un ordin pentru reglementarea accesului la stadion.

“Deja am rezolvat o chestiune foarte importanta. Nu mai apartine decizia de CNSU, ci de Ministerul Tineretului si Sportului si Ministerul Sanatatii si putem reglementa printr-un ordin comun. Acest lucru depinde de situatia pandemica.

In primul rand trebuie sa vedem cine isi poate organiza acest sistem de a intra si iesi de pe stadion. Cred ca nu toate echipele din Liga 1 au acest sistem, dar fiecare trebuie sa-si asume ca poate sa aiba personalul sa reuseasca sa securizeze acest lucru”, a precizat ministrul.

Eduard Novak estimeaza ca spectatorii vor putea reveni pe stadioane incepand cu perioada mai – iunie si ca numarul acestora va depinde de scenariul in care se afla localitatea.

Totodata, ministrul nu se asteapta sa poata participa spectatori la meciurile de la preliminariile pentru Campionatul Mondial.

UEFA vrea ca toate meciurile de fotbal de la campionatul EURO 2020, care se va desfasura in aceasta vara dupa ce a fost amanat din cauza pandemiei de coronavirus, sa se joace cu spectatori in tribune.

In Romania, autoritatile au acceptat de principiu propunerea Structurii Locale de Organizare (LOS) de a permite accesul spectatorilor in tribune la meciurile EURO in proportie de 25% din capacitatea totala a Arenei Nationale

Orasele desemnate sa gazduiasca partidele turneului final sunt Amsterdam, Baku, Bilbao, Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Munchen, Roma, Sankt Petersburg si Londra, capitala britanica urmand sa organizeze semifinalele si finala EURO 2020.

Arena Nationala urmeaza sa gazduiasca partidele Austria – Macedonia de Nord (14 iunie), Ucraina – Macedonia de Nord (18 iunie), Ucraina – Austria (22 iunie), toate din Grupa C a competitiei, precum si un meci din optimile de finala, pe 29 iunie.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>