Published On: mie, mart. 31st, 2021

Euro a depasit pragul psihologic / Veniturile populatiei nu vor fi afectate semnificativ

Euro a trecut astazi de pragul psihologic de 4,90 lei. La cursul oficial, moneda europeana a atins un nou maxim istoric, cotatia de referinta fiind de 4.9156 lei, in crestere cu 0,38%. Dan Suciu, purtatorul de cuvant al BNR, a explicat la Digi24 ca evolutia din ultima perioada vine si pe fondul intaririi valutelor, insa spune ca veniturile populatiei nu vor fi afectate semnificativ.

„Am avut in ultima perioada o crestere regionala a tuturor valutelor din regiune. Vin pe fondul intaririi dolarului, care e la un nivel ridicat, cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani fata de euro. In ceea ce priveste leul, am avut azi-noapte, de exemplu o crestere semnificativa a cursului pe interbancar, semn ca nerezidentii sunt cei care opereaza aceste tranzactii, cei care opereaza din afara tarii. E o situatie mai greu de gestionat pentru BNR, pentru ca nu suntem activi pe piata in acel moment”, a spus Dan Suciu.

„Aceste cresteri venite noaptea, cu un caracter evident speculativ, dar nu foarte accentuat, risca sa continue. Avem un curs flexibil pe care incercam sa nu-l ducem la o flexibilitate majora, avem o tensiune in societate, presiuni pe pietele externe care duc la aceste evolutii”, a adagat el.

Suciu spune insa ca nu este vorba de o crestere care sa-i afecteze semnificativ pe oameni.

„Cresterea de la inceputul anului nu este semnificativa, sunt 2-3 bani, iar acest lucru nu se vede neaparat in preturi intr-un mod semnificativ, asa incat cei cativa lei in plus, daca sunt, sa fie un efort financiar, mai ales ca anii trecuti am avut cresteri semnificative de salarii si de venituri in Romania. Nu cred ca e un curs care sa afecteze semnificativ sau sensibil veniturile populatiei”, a mai spus Suciu.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>