Published On: sâm, feb. 13th, 2021

VIDEO Protest / Studentii, lasati in gara NEPASARII de guvernul Citu: “Nu este un capat de tara”

Zeci de studenti au protestat vineri, in fata Gara de Nord, nemultumiti ca pierd gratuitatea la calatoriile cu trenul. Ei anunta actiuni și in alte orase.
Potrivit noii propuneri de buget, studentii inmatriculati la forma de invatamant cu frecventa, in institutiile de invatamant superior acreditate, in varsta de pana la 26 de ani, beneficiaza de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local in comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri si naval, fiind astfel eliminata gratuitatea la transportul pe calea ferata.
Exceptie fac elevii orfani, elevii cu cerinte educationale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o masura de protectie speciala, in conditiile legii, sau tutela care continua sa beneficieze de gratuitate pentru toate categoriile de transport.
Studentii critica faptul ca decizia a fost luata in lipsa unui dialog cu ei.
ANOSR, organizatia care reprezinta interesele studentilor, a anuntat inca de joi ca vor fi organizate proteste din cauza acestei situatii.
“Coroborand beneficiile generate de gratuitatea la transportul feroviar pentru studenti, printre care creșterea echitatii accesului la invatamantul superior, a mobilitatii studentilor in scopuri didactice și de dezvoltare profesionala, beneficiile aduse mediului și incheind cu sprijinul esential acordat operatorilor de transport, in special CFR Calatori, este imperioasa mentinerea acestui drept și incetarea imediata a demersurilor de limitare a gratuitatii pentru studenti a transportului feroviar”, a scris ANOSR pe pagina de Facebook.

Premierul Florin Citu a afirmat, miercuri, ca nu vede ca fiind ”un capat de tara” limitarea calatoriilor CFR pentru studenti, dand exemple din mai multe tari. Anterior presedintele PNL, Ludovic Orban declara ca studentii vor avea calatorii gratuite intre localitatile de domiciliu si cele in care invata. Premierul Florin Citu a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa despre limitarea calatoriilor CFR pentru studenti si a precizat ca gratuitatea a fost introdusa de PSD. ”Se modifica si revine la 50%. Eu nu vad aici un capat de tara. Austria au reducere de 60%, iar daca calatoresc in grup, calatoresc gratuit. Belgia – studentii au 50% reducere, Bulgaria tot 50%, Cehia au 75% reducere, Finlanda au 30%, Finlanda si Franta au 50% reducere la transportul general, in Italia tinerii si cei pana in 30 de ani au reducere 50%, Polonia au 51% studentii si doctoranzii. Romania era tara care era in afara sistemului, toate celelalte tari, tari mult mai dezvoltate, nu ofereau aceasta gratuitate”, a afirmat premierul.

VEZI AICI PROTESTUL STUDENTILOR DIN FATA GARII DE NORD – BUCURESTI

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>