Published On: mar, feb. 23rd, 2021

Preturile tot mai crescute la combustibil

Carburantii s-au scumpit semnificativ, iar preturile au ajuns aproape la acelasi nivel cu cel care era inainte de aparitia crizei sanitare. Acum doua saptamani soferii plateau pentru un litru de benzina sau motorina sub 5 lei, acum pretul este de 5,2 – 5,3 lei/litru. Companiile petroliere pun cresterile pe seama majorarii accizei si a evolutiei cotatiei barilului de petrol.

Cat costa in prezent un litru de benzina si unul de motorina
Cei care au venit la pompa luni, 22 februarie, au platit pentru un litru de benzina 5,15 lei, iar pentru motorina 5,24. Asta in timp ce in noiembrie 2020 plateam pentru un litru de benzina 4,43 lei, iar pentru motorina 4,38 lei. Prin urmare, indiferent de combustibilul folosit, acum platim cu peste 70 de bani mai mult fata de cat plateam in urma cu 3 luni.
Economistii avertizeaza ca daca trendul continua, va declansa scumpiri in lant.
“Este o crestere a cotatiilor atat la benzina cat si la motorina, trend de crestere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este si un motiv de fericire pentru stat, pentru ca jumatate sunt accize si taxe care merg la bugetul stat, dar pe de alta parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflecta in cresterea costurile marfurilor transportate”, spune Razvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
Cele mai mari preturi la carburanti din Europa se inregistreaza in state precum Olanda, Norvegia si Italia. Spre exemplu 1 litru de benzina in Olanda costa 8,14 lei, in cazul motorinei norvegienii platesc cel mai mult, adica 7,22 lei. La polul opus, cele mai mici preturi inregistrate la benzina au fost in Ucraina – 3,88 lei, iar la motorina in Moldova – 3,48 lei pe litru.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>