Published On: lun, feb. 22nd, 2021

EXCLUSIV ALERTA in Braila! Noua tulpina britanica face prima victima / Nimeni nu stie unde s-a infectat

Este alerta in Braila! Saptamana trecuta a fost confirmat primul caz de infectare cu tulpina britanica a noului coronavirus.

Conform informatiilor oferite de catre purtatorul de cuvant al ISU Braila, Stoian Stefan, este vorba despre o femeie, diagnosticata saptamana trecuta. Aceasta s-a simtit rau si a ajuns la spital pe data de 10 februarie, pentru a fi testata. Rezultatul a iesit pozitiv si se afla internata in sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean Braila.

Este vorba de o persoana de sex feminin care lucreaza in localitatea Surdila Gaiseanca. Acum este internata la Spitalul Judetean Braila, iar sotul acesteia este in izolare, fara simptome. Pacienta s-a simtit rau si s-a prezentat la spital, pe data de 10 februarie, pentru a fi testata. Se face ancheta epidemiologica extinsa acum. Din declaratiile persoanei infectate cu noua tulpina britanica, aceasta nu a fost in Anglia si nici nu a intrat in contact direct cu cineva care a venit recent in tara, din acea zona”, a declarat pentru Infobraila, Stefan Stoian, purtatorul de cuvant al ISU Braila.

Ministerul Sanatatii se asteapta la o crestere a numarului de noi imbolnaviri cu tulpina britanica de coronavirus. Oficialii sustin ca Romania s-ar putea confrunta cu un al treilea val al epidemiei de covid la sfarsitul lunii martie-inceputul lunii aprilie.

Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a dat asigurari ca Romania are un plan de rezerva pentru aceasta crestere.

Pentru ca ne gandim ca este foarte posibil sa apara un val 3 si la noi, drept care suntem in discutii in perioada aceasta si cred ca vom definitiva un prim pas mare saptamana viitoare. Va fi pe reorganizarea sistemului spitalelor COVID, non-COVID”, a detaliat secretarul de stat.

Trebuie sa ne adaptam la ceea ce avem acum – o scadere a numarului de cazuri -, dar sa lasam posibilitatea ca in cazul in care numarul de cazuri creste, sa ne putem rapid replia pe cresterea accesibilitatii pacientilor COVID, dar mai ales pe o ingrijire de calitate a acestora. Deci, se lucreaza si speram sa venim saptamana viitoare cu un plan in acest sens”, a anuntat Andreea Moldovan.

Reamintim ca un studiu efectuat de Medlife la nivel national a scos la iveala o crestere a numarului de infectari cu noua tulpina din Marea Britanie. Astfel, 45 de noi cazuri  au fost descoperite in urma secventierilor virusului din 90 de probe prelucrate. Unul dintre acestea a fost raportat in Braila.

In aceasta etapa a cercetarii, specialistii au analizat un nou lot de 90 de probe, prelevate in mod aleatoriu in perioada 3 – 11 februarie de la pacienti testati pozitiv prin RT-PCR, dintre care 45 contin tulpina B1.1.7 a coronavirusului, descoperita in Marea Britanie.

Concluziile:

  • Din 90 probe analizate aleatoriu de specialistii MedLife, 45 contineau tulpina originara din Marea Britanie.
  • Daca esantionul este reprezentativ, rezultatele confirma faptul ca tulpina britanica a devenit dominanta cel putin la nivel urban, in marile orase ale tarii, urmand sa devina tulpina cu cea mai mare frecventa in urmatoarele 3-5 saptamani la nivel national.
  • Desi rata de transmitere a noii tulpini este una ridicata, pastrarea unui platou in ceea ce priveste numarul de cazuri inregistrate zilnic si diminuarea numarului de cazuri grave in sectiile de ATI sugereaza ca masurile luate de autoritati au functionat inclusiv in acest context.
  • Mutatiile caracteristice tulpinilor provenite din Africa de Sud sau Brazilia nu au fost identificate deocamdata.
  • Divizia de cercetare a Grupului MedLife a identificat pana in prezent 79 de cazuri de infectare cu tulpina din Marea Britanie dintr-un total de aproximativ 500 probe analizate.
  • Specialistii MedLife au avansat cu noi concluzii in cazul primului studiu de imunizare post-vaccin: rata de eficienta in ceea ce priveste dezvoltarea unui titru ridicat de anticorpi post-rapel se pastreaza, insa au fost identificate multe cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 dupa prima doza. Specialistii avertizeaza asupra obligativitatii de a purta masca si dupa vaccinare.

Probele provin de la pacienti din diferite orase ale tarii: Bucuresti – 26 de cazuri, Braila – 1 caz, Galati – 2 cazuri, Timisoara – 6 cazuri, Cluj – 3 cazuri, Focsani – 1 caz, Ploiesti – 1 caz, Pitesti -1 caz, Turda – 1 caz, Tg. Jiu – 2 cazuri, Vaslui – 1 caz.

Astfel, numarul cazurilor de infectare cu varianta britanica a coronavirusului identificate de divizia de cercetare a Grupului MedLife ajunge la 79, in mai putin de doua luni.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>