Published On: joi, feb. 18th, 2021

DELICIOSI SI USOR DE PREGATIT, DAR NOCIVI PENTRU SANATATE / Consumul acestui aliment = risc de DECES!

Tuturor ne plac cartofii prajiti, mai ales pentru ca se prepara destul de usor, dar si pentru ca sunt deliciosi. Consumul ridicat al acestui aliment ne poate provoca insa serioase probleme de sanatate. Este concluzia la care au ajuns expertii in cadrul unui studiu, publicat recent in American Journal of Clinical Nutrition. Datele au aratat, ca persoanele care mananca acest aliment de doua sau mai multe ori pe saptamana isi dubleaza riscul de deces, prin comparatie cu cei care evita consumul de cartofi prajiti.
Autorul principal al studiului despre cartofi prajiti este dr. Nicola Veronese, cercetator in cadrul Consiliului National de Cercetare din Padova, Italia. Concluziile echipei de cercetatori coordonata de dr. Veronese despre impactul cartofilor prajiti asupra organismului au aparut dupa ce oamenii de stiinta au studiat 4400 de persoane care sufereau de osteoartrita. Cercetatorii s-au gandit sa analizeze si consumul de cartofi al subiectilor. Acestia au fost impartiti in mai multe grupe, in functie de periodicitatea cu care au mancat cartofi prajiti intr-o saptamana.
Intins pe o perioada de 8 ani, studiul a scos in evidenta faptul ca 236 pacienti au murit, din cauza consumului ridicat de cartofi prajiti. Se estimeaza ca acestia mancau acest preparat de doua, chiar trei ori pe saptamana. Marea problema a cartofilor prajiti este insa uleiul in care sunt pregatiti.
„Uleiul in care sunt gatiti transforma cartofii prajiti intr-un real pericol pentru sanatate. Este bogat in grasimi trans, iar asta explica decesele inregistrate”, a explicat dr. Veronese in studiul sau.
Alte date statistice realizate de Consiliul National al Cartofului din Statele Unite ale Americii si anexate acestui studiu au scos la iveala faptul ca, in 2014 de exemplu, americanii au consumat, in medie, 50,84 kg de cartofi/persoana, din care doar 15,19 kg nu erau prajiti.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>