Published On: mar, feb. 16th, 2021

Contractia economiei, printre cele mai mici din UE / PIB-ul Roamaniei a scazut

Produsul intern brut al Romaniei a scazut in anul pandemiei de coronavirus cu 3,9%, in comparatie cu anul 2019. Desi in trimestrul 2 a fost inregistrata o scadere de 12%, aceasta a fost recuperata in ultimele doua trimestre ale anului. si la nivelul UE, contractia economiei romanesti este printre cele mai mici.
„Produsul intern brut in trimestrul IV 2020 a fost, in termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a inregistrat o scadere cu 1,5% pe seria bruta si de 1,7% pe seria ajustata sezonier”, arata datele publicate marti dimineata de Institutul National de Statistica.
„Estimarile “semnal” precum si cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta si a starii de alerta”, se mai arata in comunicatul INS.


Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020, publicata in comunicatul de presa nr. 10 din 12 ianuarie 2021. Astfel: rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,0% la 100,2% ; rezultatele trimestrului III 2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 105,8% la 106,1%”, mai precizeaza INS.
„Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi. Conform practicii curente, datele publicate astazi (marti – n.r.) vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si a politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. in conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat de obicei”, se mai arata in comunicat.
Potrivit datelor furnizate de INS, economia Romaniei a avut una din cele mai mici contractii din Uniunea Europeana. Scaderea a fost de 4,8 la nivelul tarilor UE si de 5,1% la nivelul tarilor din zona euro.
In proiectul de buget pentru anul 2021, Guvernul a estimat o crestere economica de 4,3%, la un PIB de 1.116 miliarde lei, in crestere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>