Published On: joi, feb. 18th, 2021

Acuzatii de genocid / Justin Trudeau se alatura organizatiilor care cer ca Jocurile Olimpice din 2022 sa nu aiba loc in China

Cu mai putin de un an pana la Jocurile de iarna de la Beijing, Comitetul International Olimpic (CIO) si Comitetul olimpic canadian (COC) analizeaza atent incalcarea drepturilor omului in China, premierul canadian Justin Trudeau declarand marti ca se inmultesc apelurile ca Olimpiada din 2022 sa fie mutata in alta tara.
„In ce priveste Jocurile Olimpice, continuam sa fim foarte vocali in a apara drepturile omului in lumea intreaga si a denunta incalcarea lor, asa cum eu am facut-o personal in trecut direct cu conducerea chineza, alaturi de multi altii”, a declarat Justin Trudeau intr-un briefing de presa.
„Stim ca Comitetul International Olimpic, Comitetul Olimpic Canadian, Comitetul Paralimpic Canadian si altii examineaza indeaproape aceasta problema si cu siguranta vom continua s-o urmarim cu atentie”, a adaugat el.
Politicienii canadieni au acuzat China de genocid
In timp ce Trudeau a oferit un raspuns masurat la o situatie care devine din ce in ce mai delicata, liderul Partidului Conservator, Erin O’Toole, si liderul Partidului Verde, Annamie Paul, au fost mai directi.
O’Toole a declarat marti presei ca nu este potrivit ca Beijingul sa fie gazda celui mai mare eveniment sportiv din lume din cauza incalcarii drepturilor omului, el calificand drept genocid tratamentul aplicat minoritatii uigure din regiunea Xinjiang.
Annamie Paul a cerut guvernului canadian sa sustina mutarea JO 2022, programate intre 4-20 februarie, si a propus chiar ca tara ei sa organizeze competitia.
La inceputul lui februarie, peste 180 de asociatii politice sau de aparare a drepturilor omului au publicat o scrisoare deschisa care indeamna guvernele din lumea intreaga sa boicoteze JO de la Beijing din 2022.
Autoritatile de la Beijing sunt tinta criticilor occidentale privind controlul instituit asupra teritoriului semi-autonom al Hong Kong-ului sau din cauza tratamentului aplicat musulmanilor uiguri sau tibetanilor.
Niciunul dintre cei trei lideri politici canadieni nu a mentionat posibilitatea unui boicot.
In aceasta luna, Comitetul olimpic canadian s-a pronuntat ferm impotriva unui boicot, afirmand ca o asemenea miscare i-ar pedepsi doar pe sportivi si nu ar face nimic pentru a schimba situatia drepturilor omului sau a-i readuce acasa pe cei doi canadieni retinuti in China de mai mult de doi ani.
Fostul diplomat Michael Kovrig si omul de afaceri Michael Spavor sunt inchisi in China de mai bine de doi ani, fiind acuzati de spionaj.
Canada a gazduit de doua ori Jocurile Olimpice de iarna, in 1988 la Calgary si in 2010 la Vancouver.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>