Published On: joi, ian. 7th, 2021

Romanii folosesc telemunca mai putin decat alti europeni / Munca de acasa este mai bine platita

Numarul angajatilor care pot lucra de acasa variaza mult in tarile din zona euro, potrivit unui articol privind impactul Covid-19 pe piata muncii din urmatorul buletin economic al Bancii Centrale Europene. Criza provocata de pandemie poate accelera insa telemunca si sa reduca diferentele digitale dintre tarile din Europa, daca investesc mai mult in tehnologiile digitale, relateaza agentia EFE.
Cota de angajati a caror munca poate fi desfasurata de acasa, in UE, depaseste 50% in regiuni din Belgia, Franta, Luxemburg si Suedia, dar este de numai 20% in unele regiuni din Spania, Grecia si Romania, conform datelor BCE.
De asemenea, numarul angajatilor care lucreaza de acasa in mod regulat sau ocazional variaza mult intre regiuni, cu un procent de 70% in Stockholm, 45% in Paris, dar numai 10% in Italia.
Aceste diferente care existau inainte de pandemie demonstreaza ca „sunt diferite grade de pregatire pentru a implementa rapid telemunca drept modalitate de a combate pandemia in regiunile europene”, din cauza diferitelor norme sociale si stigmatelor legate de munca de acasa, considera economistii BCE.
In pandemie, munca s-a mutat de la birou acasa
Telemunca viza 33% dintre angajati in 2019, dar mai putin de 10% dintre angajatii cu posibilitatea de a lucra de acasa au afirmat ca o faceau frecvent sau uneori, ceea ce reprezinta un procent de 3,3% dintre angajati.
„Acest lucru s-a schimbat odata cu pandemia si perioadele de izolare, in timpul carora peste o treime dintre europeni au inceput sa lucreze de acasa”, se mentioneaza in articol.
in primele luni de la izbucnirea pandemiei, telemunca a fost un sprijin pentru anumite sectoare, in special in cazul lucratorilor cu un nivel de educatie mai ridicat.
Economistii BCE estimeaza ca „pandemia va accelera transformarea digitala in curs a economiei din zona euro, iar telemunca si utilizarea tehnologiei digitale vor deveni mai importante”.
De asemenea, acestia considera ca telemunca poate atenua costurile economice ale politicilor care obliga la izolare si distantare sociala.
Munca de acasa se plateste mai bine
Joburile unde este posibila telemunca vizeaza angajatii din banci, pe cei din domeniul IT si comunicatii si o mare parte a managerilor si expertilor.
In schimb, alte meserii presupun prezenta la locul de munca, precum cele de vanzatori, angajati din domeniul curateniei sau din sanatate.
In 2019, locurile de munca cu posibilitatea lucrului de la distanta vizau 33% dintre angajati si 46% din sursa de venit anuala in zona euro, ceea ce sugereaza ca telemunca este predominanta in cazul joburilor bine platite, potrivit datelor BCE, mai scrie EFE.
In zona euro, procentul angajatilor care pot lucra de acasa este cel mai ridicat in sectorul IT&comunicatii (83%) si cel mai scazut in agricultura (7%), desi aceste joburi din agricultura ce pot fi desfasurate de acasa reprezinta aproape a cincea parte din toate veniturile din sectorul agricol.

 

 

Sursa: Digi24

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>