Published On: lun, ian. 25th, 2021

Obiectivele turistice din Braila

GRADINA MARE

Cunoscuta in secolul al XIX-lea sub numele de Gradina Imparateasca, Gradina Mare din Braila ocupa o suprafata de 6 ha de-a lungul malului inalt al Dunarii.
Gradina Mare sau Gradina Publica se afla in zona dinspre Vadul Schelei si de-a lungul vremii a fost numita in mai multe feluri: Gradina Pasei in timpul ocupatiei otomane cand Braila era garnizoana turceasca, Gradina Belvedere, numita „Belvedere” datorita privelistii admirabile spre Dunare, balta si Muntii Macinului iar mai apoi Gradina Mare.
Principalele puncte de atractie ale Gradinii publice sunt: Casa Memoriala Panait Istrati, Chioscul Muzicii si Castelul de Apa.
In Gradina Publica a Brailei, are loc traditionalul festival al florilor. Consiliul Judetean Braila organizeaza anual “Festivalul Florilor de Toamna”.
Casa Memoriala Panait Istrati a fost amenajata in fosta locuinta a gradinarului, aici vizitatorii pot vedea masa si intrumentele de lucru, biblioteca si unele din obiectele ce i-au apartinut scriitorului brailean.
Chioscul Muzicii apartine arhitecturii urbane moderne, imbinand organic structura metalica, ornata in stil Art Nouveau, ce sustine cupola, in mijlocul careia troneaza lira.
Castelul de Apa a fost ridicat intre anii 1912 si 1913, ca o constructie moderna formata din centuri si contraforti, ce imbraca la exterior rezervorul cilindric de 2000 mc. in anul 1982 , constructia a primit destinatia de spatiu pentru alimentatia publica. Cu aceasta ocazie s-a demontat cupola originala si stalpii interiori de sustinere ai rezervorului, s-au ridicat doua turnuri cilindrice amplasate simetric, dotate cu scari exterioare si ascensoare.

 

PARCUL MONUMENT

Monumentul din parcul cu acelasi nume a fost ridicat in 1834. Amplasat in locul unde o ghiulea turceasca a cazut in apropierea tarului rus Nicolae I, pe cand acesta inspecta fortificatiile, maretul monument are menirea sa simbolizeze eliberarea fostei raia Braila.
La ceremonia inagurarii au participat, in ziua de 1 iulie 1834, generalul Pavel Kiseleff si paharnicul Iancu Slatineanu, supranumit „Richelieu al Brailei”. Instalat pe un soclu inconjurat de patru tunuri (captura de razboi de la armata turca), monumentul era flancat de tot atatia vulturi iar in varful sau se afla o cruce infipta in semiluna turceasca.
in acest loc a fost primit, in 1959, principele Alexandru Ioan Cuza, iar in 1867 Carol I a trecut in revista printre altele, si grandiosul monument. incepand cu 1871, anul iluminatului public la Braila, monumentul si parcul au fost inconjurate cu felinare.
Istoria monumentului ia sfarsit in 1916, in perioada ocupatiei Brailei de catre armatele Triplei Aliante. Raniti in orgoliu, soldatii turci cantonati pe aceste meleaguri au demolat simbolul infrangerii otomanilor iar cele patru tunuri au fost duse la Ankara, in Turcia.

 

FALEZA DUNARII

Pe faleza pot fi vazute cateva piese de arta monumentala. Mai intai grupul statuar Pescarii ( 1967) de Doru Popovici, din piatra buceardata, 325x 250×600 cm reprezentand „un grup de trei pescari, incordati, ca o forta unica, in gestul comun de ridicare din ape a navodului plin” ( Ana Maria Hartuche). Alte cateva monumente au fost realizate in cadrul Taberei de sculptura „Donaris” 1981: Interfete de Alexe Calinescu-Arghira, Icar de Alexandru Ioan Bujor, Valurile Dunarii de Aurel Cucu, Oglinda Soarelui de Mihail Tudor, Curcubeu de Virgil Mihaescu, Sirena de Rodica Stanca Pamfil, Veghe de Dumitru Pasima, Sub imperiul iminentei de Adrian Popovici, Stavila de Florenta Tanasescu si Pasari de foc de George Apostu, in care „cele doua fragmente masive de roca sunt in primul rand semne ale victoriei desprinderii de sol – sensul zborului, al inaltarii”.

 

ESPLANADA DUNARII

Esplanada Dunarii este compusa dintr-un ansamblu deosebit de fantani arteziene dintre care atrage atentia cea mai mare (Fantana Cinetica), de forma unor palme, una dintre cele mai frumoase din Romania. Din primavara si pana in toamna, poti sa te racoresti si sa urmaresti miscarile inedite ale fantanii cinetice, avand in acelasi timp si o perspectiva panoramica asupra Dunarii.
Fantana cinetica este printre primele monumente arhitectonice cu sistem de rotire. Localizata in centrul civic al orasului, fantana este opera celebrului sculptor roman Constantin Lucaci, denumit de multi „al doilea Brancusi”, realizata la Uzina Progresul din otel inoxidabil, in perioada 1987 – 1988. Elementele ce definesc sculptura plina de vigoare a artistului sunt materialul, vibratiile luminoase explorand suprafata polizata, miscarea, sonoritatea, dar si proiectul in sine, cel al unei sculpturi de integrare urbana.

 

TEATRUL “MARIA FILOTTI”

Teatrul “Maria Filotti” din Braila este o institutie de prestigiu a teatrului romanesc, avand o traditie de 150 de ani, dintre care 50 de ani de activitate permanenta. Cladirea teatrului a fost construita in jurul anului 1850 si este azi un monument de arhitectura, aflat pe lista cladirilor care fac parte din patrimoniul cultural national.
Prima referire oficiala despre o manifestare teatrala la Braila, o consemneaza ziarul local „Mercur” in 1840. Urmeaza o perioada bogata in reprezentatii teatrale sustinute de trupele de teatru ale lui Costache Halepliu, Mihail Pascaly, Fani Tardini, Costache si Iorgu Caragiale, Theodor Theodorini, Alexandru Davilla, Aristizza Romanescu, Matei Millo, Constantin Tanase.
Pe tot parcursul secolului XIX, personalitati de prestigiu ale artei europene au oferit reprezentatii publicului brailean: Adelina Patti, Bianca Bianchini, Sarah Bernhardt, Ernesto Rossi, saliapin, George Enescu.
Construit in jurul anului 1850, Hotelul Rally reunea teatru, hotel, club, restaurant, cinematograf, arena de vara, cofetarie. Teatrul Rally, inaugurat la 11 decembrie 1895, a gazduit prestigioase trupe din tara si din strainatate. Aici au debutat Hariclea Darclée in 1881 si Maria Filotti in 1905. Teatrul Rally va fi cedat de proprietarul sau – Dumitru Ionescu, fost primar al Brailei – Primariei orasului prin testamentul datat noiembrie 1910, care incheie cu urmatoarele cuvinte: „Celor ce se vor folosi de ajutorul ce le las prin acest legat, le recomand din inima iubire de dreptate si adevar si mai presus aplicatiunea la munca neintrerupta si cinstita, ca numai in aceasta eu am gasit mai multa multumire in viata mea. Mila catre cei nenorociti si suferinzi si dragoste desavarsita catre religie si neam.”
In acest locas, la 15 aprilie 1949, se infiinteaza Teatrul de Stat Braila – Galati. Primul spectacol prezentat publicului a fost “La Ilie Bun si Vesel” de Ion Damian, regia Victor Bumbesti. Din 1954 teatrul ia denumirea de Teatrul de Stat Braila, iar in 1969 teatrul primeste numele actritei Maria Filotti.
Cu o istorie bogata si impresionanta, Teatrul Maria Filotti este astazi un teatru de repertoriu, cu o trupa de 26 actori, 2 regizori, 1 scenograf. Repertoriul variat, alcatuit din piese ale dramaturgiei nationale, precum si din repertoriul universal, pus in valoare de regizori valorosi precum: Catalina Buzoianu, Alexa Visarion, Constantin Codrescu, Mircea Daneliuc, Dominic Dembinski, Victor Ioan Frunza au contribuit ca teatrul brailean sa fie azi una dintre cele mai importante scene ale tarii. Domniilor lor se alatura tinerii creatori care au gasit in teatrul din Braila spatiul ideal pentru „inscenarea” temelor dramaturgiei contemporane – Radu Afrim, Radu Apostol, Sorin Militaru, Szabó Istvan, Radu Nichifor, Ilinca Stihi, Iris Spiridon, Alexandru Lustig.

 

MUZEUL BRAILEI

Muzeul Brailei a fost infiintat in 1881, prin decretul regelui Carol I. intre 1955 – 1958 a functionat in fostul Han Ceaparu, apoi a fost reorganizat, incepand cu 1959, in actualul sediu. in 1968 s-a reorganizat expozitia permanenta a muzeului pe structura a doua sectii: de istorie si de arta.Aceasta a fost reamenajata in anul 1985, pentru a ilustra istoria judetului in context national. Muzeul ocupa o cladire – monument arhitectonic, construita in 1870, avand destinatii diverse de-a lungul timpului (restaurant-hotel, alte utilitati publice). Imobilul a fost grav afectat de cutremurul din mai 1990 si a fost restaurat. Sectia de arheologie expune colectiile sale pe situri, modalitate ce ofera doua avantaje: pe de o parte vizitatorul are in fata toate vestigiile unei comunitati si isi poate face o imagine completa despre ocupatiile si modul de viata al acesteia; pe de alta parte, procesul de evolutie devine tot mai evident, intrucat se pot observa schimbarile din toate domeniile, de la artefacte la viata spirituala.
Se remarca siturile de la Brailita, Liscoteanca, Gradistea, insuratei, Silistea, unde evolutia istorica poate fi urmarita pe parcursul mai multor milenii. Pot fi admirate vase si reprezentari figurative din neolitic, piese de podoaba si prestigiu din epoca bronzului, inventarul mormantului de la Gavani, atelierul unui bijutier de la Gradistea, vase de sticla romane. Structura colectiilor din Sectia de istorie se prezinta astfel: carte veche si rara, romaneasca si straina; manuscrise si documente, romanesti si straine; numismatica romaneasca si straina (inele sigilare, matrici sigilare, monede si bancnote, medalii si plachete); decoratii romanesti si straine (ordine si medalii); istorie militara (uniforme, arme albe si de foc): metrologie; orologerie; aparate de inregistrare si redare a sunetului; fotografii de epoca si clisee pe sticla.

 

CASA MEMORIALA “D.P. PERPESSICIUS”

Imobilul este inscris in Lista Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice, la cap. „C. Cladiri Memoriale”.Vechea casa a familiei stefan si Ecaterina Panaitescu a fost construita in jurul anului 1880. Aici s-a nascut (la 21 octombrie 1891) si a locuit, pana la varsta de 19 de ani, (toamna lui 1910, cand devine student la Facultatea de filologie moderna a Universitatii din Bucuresti) Dumitru S. Panaitescu, cel care isi va adauga ulterior pseudonimul Perpessicius. D. Panaitescu Perpessicius va mai locui in casa parinteasca in intervalul 1 septembrie 1920 – vara lui 1921, perioada in care a ocupat catedra de Limba romana si Limba franceza la scoala Normala din Braila. Revenirile lui Perpessicius la Braila sunt destul de putine, ultima in 1945. in casa parinteasca va continua sa locuiasca, pana la trecerea in nefiinta, mama sa, Ecaterina Panaitescu. in 1971, dupa moartea lui Perpessicius, pe fatada imobilului din strada Cetatii 58, a fost amplasata o placa comemorativa. La putin timp, casa a fost demolata. A fost recuperata doar placa comemorativa. Greseala a fost indreptata rapid, imobilul fiind reconstruit, insa cu materiale moderne. Din 1977, cladirii i se atribuie functiunea de muzeu. intre 1993-1996, se reconstruieste corpul de cladire anexa, cu destinatie depozite.
In acest spatiu, in 28 octombrie 1977, urmare a unei donatii din partea fiului, Dumitru D. Panaitescu, donatie constand in carti (in numar de 791), documente si mobilier s-a deschis, in cadrul Muzeului Brailei, «Expozitia permanenta cu caracter memorial „Dumitru Panaitescu Perpessicius”». Expozitia a fost organizata in doua sali: una foto-documentara, cea de-a doua, o reconstituire a camerei de lucru a lui Perpessicius. Anul 1982 a insemnat achizitionarea unei mari parti din biblioteca perpessiciana (7000 carti), la care s-au adaugat colectii de ziare si reviste si alte cateva piese de mobilier. Casa este inchisa dupa 1990, necesitand reparatii. Cu aceasta ocazie se reface corpul din curte (conceput pentru depozite si sala de relatii cu publicul) si chioscul. in curte este amplasat bustul in marmura al lui Perpessicius, opera a sculptorului brailean Nicapetre. Odata cu inaugurarea, in 1994, a noului corp de cladire, a fost redeschisa expozitia de baza “Dumitru Panaitescu Perpessicius”. S-a gandit o reorganizare a materialului iconografic in salile existente si a fost oferita publicului o a treia sala, in care sunt expuse o parte din manuscrisele lui Perpessicius.
Personalitati care au vizitat muzeul: Regele Mihai si Regina Ana, P. S. Cassian, sculptorul Nicapetre, acad. Eugen Simion, scriitorul Marin Sorescu.

 

CENTRUL CULTURAL “NICAPETRE”

Prima intentie de constituire a unei colectii publice de arta la Braila se datoreaza colectionarului Anastase Simu (1854 – 1935). El a donat in anul 1928, “scumpului …oras natal Braila”, 30 de lucrari de arta pentru a fi expuse in saloanele primariei.
In 1938 primaria si-a creat un serviciu cultural care a preluat Pinacoteca, dezvoltand patrimoniul acesteia. in anul 1950 Pinacoteca a devenit institutie independenta careia, in 1955, i s-a schimbat denumirea in Muzeu de Arta, integrat ca sectie de arta Muzeului Brailei in anul 1967.
Centrul Cultural Nicapetre a fost infiintat la 6 decembrie 2001, pentru a adaposti donatia sculptorului Nicapetre si functioneaza in sediul fostei Case a Colectiilor de Arta (1986-2001).
Cladirea a fost sediul firmei Embiricos et Co. M.Embiricos a fost unul dintre cei mai bogati oameni din Braila. Armator si negustor, facea export de cereale si import de carbuni, detinea o linie regulata de marfuri intre Anglia – continent si Mediterana la porturile de la Marea Neagra si dunarene. Detinea linia regulata transatlantica Constanta-New-York cu vapoare de lux si liniile de pasageri Marsilia-Pireu, Salonic-Constantinopol-Varna. Era reprezentantul general al Societatilor de navigatie: Byron Steam-Ship Co. Ltd. Londra si National Steam Navigation Co. Ltd. din Grecia.
Centrul Cultural Nicapetre a fost redeschis pentru public in data de 12 noiembrie 2010, dupa ample lucrari de reabilitare.

 

CASA MEMORIALA PANAIT ISTRATI

Imobilul este inscris in Lista Nationala a Monumentelor, Ansamblurilor si Siturilor Istorice, la cap. „C. Cladiri Memoriale”.
Cladirea dateaza de la inceputul secolului al XX-lea, ca locuinta a gradinarului.
Moda amenajarii parcurilor dupa modelul celor englezesti a determinat, cu precadere in a doua jumatate a sec. al XIX-lea, preocuparea edililor braileni pentru reorganizarea spatiului Gradinii Publice, ceea ce a presupus si angajarea unor specialisti in domeniu. Ca urmare, in jurul anului 1860, intr-un perimetru situat pe latura de nord-est, se construiesc: bufetul, locuinta gradinarului si serele. Pe acest amplasament a fost construita in stil neoromanesc, la inceputul secolului XX, cu functiunea de locuinta si purtand denumirea de Casa Gradinarului, cladirea cunoscuta astazi drept Casa Memoriala „Panait Istrati”. Dupa 1947, cladirea isi pastreaza destinatia administrativa si este trecuta in administrarea sectorului “Spatii verzi” al Primariei Braila. Din 1984 gazduieste Expozitia Memoriala „Panait Istrati”, deschisa cu prilejul centenarului scriitorului (1884-1984).
Cu prilejul centenarului scriitorului Panait Istrati (1884-1984), in acest imobil a fost organizata Casa Memoriala „Panait Istrati”. Desi Panait Istrati nu a locuit aici, cladirii i-a fost atribuita aceasta destinatie deoarece autorul Chirei Chiralina prefera spatiul din vecinatatea casei pentru contemplarea Dunarii si a imprejurarilor. in plus, nici una din cladirile in care a locuit, la Braila, Panait Istrati, nu s-a pastrat.
Aici sunt valorificate expozitional manuscrise, obiecte personale, piese de mobilier, carti cu autograf, editii rare, editii princeps, fotografii-document, obiecte ce au fost cumparate, in cea mai mare parte, de la ultima sotie a scriitorului, Margareta Istrati.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>