Published On: lun, ian. 4th, 2021

Numarul romanilor care economisesc bani a scazut in timpul pandemiei

Numarul romanilor care reusesc sa economiseasca bani a scazut in timpul pandemiei, fata de perioada de dinainte, arata datele unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), comandat de Asociatia Romana a Bancilor. Cu toate acestea, nivelul economiilor a crescut.
Aproximativ 4 romani din 10 reusesc sa faca economii (39%) in perioada pandemiei, releva studiul IRES. Proportia celor care ajung sa puna bani deoparte a scazut fata de perioada de dinaintea pandemiei, cand, intr-o luna obisnuita, peste doua treimi dintre respondenti (68%) reuseau sa faca acest lucru, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romana a Bancilor.
Barbatii si persoanele care locuiesc in mediul urban reusesc in mai mare masura sa economiseasca in timpul pandemiei.
„Daca ar dispune de o suma mare de bani si ar dori sa economiseasca, 28% dintre romani i-ar investi in educatia proprie sau a membrilor familiei, 23% dintre respondenti ar depune banii la banca, 16% ar avea initiative antreprenoriale si 10% ar cumpara valuta, restul fiind utilizati in diverse scopuri. Doar 9% dintre respondenti ar tine banii la saltea”, arata studiul.
In pofida scaderii ponderii persoanelor care economisesc, pandemia COVID-19 a determinat o accelerare a vitezei de crestere a depozitelor clientilor pana la 15%, in ritm anual, cu 3-4 puncte procentuale peste nivelul de dinainte de pandemie.
Soldul depozitelor este cifrat la 410 miliarde lei, potrivit datelor la luna noiembrie 2020.
Romanii inca vor sa mearga la ghiseu
Doua treimi din economiile populatiei si companiilor sunt realizate in moneda nationala, restul economiilor fiind constituite in valuta. Majoritatea depozitelor sunt constituite pe termene scurte, de sub un an. Aproximativ 61,4% din soldul economiilor din banci sunt constituite de populatie.
Pentru constituirea unui depozit bancar, peste trei sferturi dintre clienti (78%) prefera interactiunea directa cu functionarul bancar, 14% doresc interactiune de tip online, pentru 1% dintre romani este indiferenta metoda de interactiune, iar pentru 7% din cei intervievati nu este cazul.
Studiul mai arata ca numarul deponentilor la institutiile de credit participante FGDB se cifreaza la 14,9 milioane, din care 13,8 milioane reprezinta deponenti persoane fizice, la finele trimestrului trei al anului trecut. Un deponent care are depozite la mai multe banci este luat in evidenta in statistica de mai multe ori. Plafonul de garantare a depozitelor este de 100.000 euro, echivalent in lei, per deponent per banca.
Sondajul de opinie a fost realizat in luna decembrie 2020 pe un esantion de 1.479 respondenti adulti, dintre care 1.158 sunt utilizatori de servicii bancare, eroarea maxima tolerata fiind de +/- 2,8%.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>