Published On: mar, ian. 5th, 2021

Noul ministru al Sporturilor vrea ca orele la scoala sa inceapa cu miscare si nutritie

Carol Eduard Novak, noul ministru al Tineretului si Sportului, are planuri indraznete. „Fiecare copil trebuie sa stie sa inoate si sa patineze”, spune singurul campion paralimpic al Romaniei. El a vorbit despre modalitatea de a gasi o alta formula pentru educatia fizica din scoli si spune ca, de pilda, copiii ar trebui sa inceapa fiecare zi de scoala cu 45 de minute de miscare si nutritie. Isi propune sa obtina acest lucru in decurs de un an.
„Imi doresc ca fiecare copil sa stie sa inoate, sa patineze. Minim. Si trebuie implicat sistemul educational in sport. Haide sa gasim alta formula de educatie fizica, 45 de minute de stretching plus nutritie. Eu as pune prima ora sa incepem de aici, prima ora in fiecare zi 45 de minute de gimnastica si nutritie, dupa aceea suntem fresh, putem sa incepem sa invatam”, a spus ministrul Sportului.
El a dat exemplul fostului primar din Miercurea Ciuc, care a cerut scolilor ca fiecare clasa sa mearga saptamanal cu copiii la inot si o data la patinaj.
Ministrului i se pare nepotrivit modul in care unii profesori de sport au ales sa-si desfasoare si sa le puna note elevilor in pandemie – le cer sa faca in casa sarituri si exercitii specifice unei sali de sport si sa se inregistreze. Eduard Novak spune ca a vazut asta inclusiv la copiii sai, pe care ii aude sarind in camera lor. Si in acest caz, ministrul spune ca ar fi fost mai eficiente niste exercitii simple de gimnastica.
„Nu are sens. Sarituri? Pentru ce? Poti sa faci altceva. Sotiile noastre se uita la gimnastica pe YouTube, poate sa faca abdomene sau orice, simplu, simplu, numai ca sa invatam sa ne miscam, aceasta este prima faza. Dupa aceea, putem sa trecem la alta faza. Sa invatam sa ne miscam periodic. Acu, lumea virtuala ne fura”, a punctat Eduard Novak.
Un ministru concureaza la Jocurile Olimpice: „Ar fi ceva unic
Pe de alta parte, Eduard Novak a confirmat ca nu renunta la activitatea sportiva pe durata mandatului. Unicul campion paralimpic al Romaniei a declarat la „Jurnalul de seara” ca vrea sa participe, ca sportiv, la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor si crede ca are puterea de munca necesara pentru a se antrena si a fi si ministru.
El a recunoscut ca ar fi o premiera: „As fi primul ministru care participa efectiv ca sportiv de performanta la o competitie de aceasta anvergura”, a spus Novak.
„Sincer, sunt obisnuit. Am trei copii, am o academie de copii, am o echipa profesionista plus Federatia si in tot acest timp am fost si sportiv de performanta, asa ca stiu sa-mi prioritizez foarte bine timpul si cred ca, la urma urmei, nimeni nu are timp de pierdut, asa ca daca ma concentrez bine pe care sunt prioritatile, atunci cred ca pot sa le fac pe amandoua”, a declarat Eduard Novak.
Ministrul a explicat insa ca este la a treia incercare de a ajunge in Japonia. Prima data, se pregatea pentru a merge ca patinator viteza la Jocurile Olimpice de iarna de la Nagano din 1998, dar in 1996 a avut un accident de masina si nu a mai reusit sa ajunga la competitie. „A venit aceasta ocazie in 2020, sa particip ca ciclist, dar a venit pandemia. Acum, in 2021, ar fi a treia incercare si vine ministerul”, a spus Eduard Novak.
„Am primit multe picioare in fund”
Ministrul a mai spus ca in opinia sa ar trebui finantate cu precadere sporturile unde Romania are sanse sa obtina medalii si a enumerat intre acestea gimnastica, canotajul, halterele, atletismul, inotul, ciclismul. Fotbalul are finantare proprie si nu intra in „curtea” ministerului, dar Eduard Novak spune ca ar fi loc de mai bine la echipa de juniori.
Eduard Novak a marturisit ca a descoperit cu uimire ca Ministerul Tineretului si Sportului are in administratie o multime de cladiri, iar acesta parea sa fie subiectul preponderent de discutie in momentul in care a ajuns la minister, de parca ar fi fost vorba de o firma de imobiliare.
El recunoaste ca viziunea sa reformista ii socheaza pe multi si asa s-a intamplat si cand a preluat conducerea Federatiei Romane de Ciclism. „Am primit multe uppercut-uri si picioare in fund”, a spus Eduard Novak.
„Ma simteam zeu”
Singurul campion paralimpic al Romaniei a povestit la cum a gasit forta psihica de a-si reveni dupa accidentul de masina suferit in 1996 si cum a lasat patinajul viteza si a ales ciclismul cu care sa-si continue viata sportiva. In copilarie, „ma simteam zeu”, a marturisit el povestind despre pasiunea pentru patinaj si convingerea pe care o avea ca va ajunge departe. Visa sa devina campion olimpic.
„Dar dintr-o clipa in alta viata noastra se poate schimba. Viata este foarte scurta si trebuie traita cu calitate”, a mentionat Novak.
Apoi, dupa accident, in prima competitie la care a participat ca ciclist, l-au intrecut si fetele, a povestit el. Dar cand a obtinut primul titlu important, dupa ore asidue de antrenament, a plans. Zilnic obisnuia sa parcurga circa 100 de km cu bicicleta, iar la vara are de gand sa vina cu bicicleta la minister.
Important este sa pui stacheta la inaltime, spune Eduard Novak.
„Prioritatea este ministerul, n-as fi lasat pe nimic din lume aceasta sansa”
Se vede cu un mandat de patru ani ca ministru si nu vrea sa renunte nici la aceasta ocazie unica pe care o are de a face ceva pentru sportul romanesc, desi este o oportunitate la care nici nu a visat vreodata. „Prioritatea este ministerul, n-as fi lasat pe nimic din lume aceasta sansa, aceasta posibilitate sa conduc sportul romanesc, sa pot sa dau mai departe din toata experienta mea de 35 de ani de sportiv de performanta. Tocmai bine ca in aceasta perioada de ianuarie-februarie-martie pot sa-mi organizez bine echipa, sa vad proiectele clare, cum arata ministerul, ce au fost proiectele de pana acum si sa incep sa implementez unul cate unul ce-mi doresc de foarte mult timp”, a spus Eduard Novak.
Ministrul ar pleda si pentru revenirea spectatorilor pe stadioane, inca din ianuarie, cu pastrarea anumitor reguli si precautii, dar a reamintit ca aceasta decizie nu-i apartine in totalitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>