Published On: vin, ian. 22nd, 2021

La pas printre ruinele Brailei

Superba cladire a fostului hotel „Bristol” din Braila

Ajunsa o ruina, poate fi salvata. Una dupa 15 ani de proces, exista, in sfarsit, un proprietar oficial

dintre cele mai frumoase cladiri din centrul vechi al Brailei, in care functiona acum 100 de ani hotelul „Bristol”, iar pe vremea regimului comunist hotelul „Pescarus”, a ajuns in prezent o adevarata ruina. In ultimii ani, imobilul s-a degradat continuu, iar autoritatile locale s-au declarat in imposibilitatea de a interveni, deoarece nu exista un proprietar care sa fie tras la raspundere. De cateva saptamani, lucrurile stau altfel.

Istoria unei cladiri de referinta a Brailei Cladirea aflata acum in ruina a fost construita in 1892, dupa cum precizeaza Maria Stoica in volumul “Braila – Memoria orasului”, de catre arhitectul Paul Mihail. Initial a fost casa de moda a fratilor Geavide. Ulterior, a fost cumparata de bogatul negustor Hirschorn, care a decis sa o transforme in hotel. Practic, a fost realizata o noua constructie, cu doua etaje, care insa s-a fisurat imediat dupa finalizare.

Fatada a fost refacuta, de aceasta data mult mai temeinic, in stil eclectic, de factura academica, ce se distinge prin axele sale monumentale. Asa a luat fiinta hotelul «Bristol», care a fost decorat cu mobilier importat de la Berlin, impunand, pentru cativa zeci de ani, noi standarde de calitate pentru industria hoteliera braileana. Cladirea a fost nationalizata in 1950, de la Clementina Hirschorn, iar hotelul “Bristol” s-a transformat in “Pescarus” si a intrat in patrimoniul fostului Oficiu Judetean al Turismului. In 1990, odata cu reorganizarea unitatilor economice de stat, a fost transferat in patrimoniul nou infiintatei SC “Traian” SA.

 

Hotelul Pescarus

Braila e un oras infratit cu Galatiul in ceea ce priveste consumul de legale, prostitutia si proxenetismul.

Hotelul Pescarus, fost Bristol, de pe strada pietonala din centrul vechi. Construit in 1892, el a fost initial destinat pentru a fi casa de moda, pana cand un nene negustor a hotarat sa-l transforme intr-un loc de referinta pentru oameni cu bani si bun gust. Reconstruit si renovat, mobilat cu piese valoroase de la Berlin si purtand oricum o arhitectura lipsita de tenditele imitative ce pluteau in tara la vremea respectiva, hotelul a fost nationalizat in `50 si transformat in Pescarus.Hotelul Pescarus, fost Bristol, de pe strada pietonala din centrul vechi. Construit in 1892, el a fost initial destinat pentru a fi casa de moda, pana cand un nene negustor a hotarat sa-l transforme intr-un loc de referinta pentru oameni cu bani si bun gust. Reconstruit si renovat, mobilat cu piese valoroase de la Berlin si purtand oricum o arhitectura lipsita de tenditele imitative ce pluteau in tara la vremea respectiva, hotelul a fost nationalizat in `50 si transformat in Pescarus.

Cetatea Brailei

Cetatea Brailei a fost construita intre 1540-1541, la porunca sultanului Soliman Magnificul, dupa ce turcii au pus stapanire pe oras.

Avand iesire la Dunare, avea un important rol, atat economic, cat si de aparare. Avea patru bastioane cu turnuri si patru intarituri, tuneluri de legatura cu fortificatiile din afara, fiind cunoscuta ca cel mai mare sistem defensiv de la Dunare. Aici erau peste 2500 de case unde locuiau ienicerii, soldatii, care au putut opune rezistenta peste trei secole in luptele cu inamicii.

Apoi, in 1829 a fost ruinata de rusi, in urma Pacii de la Adrianopol. Astfel ia sfarsit unul dintre cele mai puternice si longevive centre de rezistenta din istorie.

Desi actualmente au ramas numai niste ruine si vechile catacombe, se doreste o reabilitare a zonei, care face parte din centrul istoric al orasului.

Prin urmare, chiar daca cetatea nu mai e in forma din trecut, merita sa o vezi si sa o vizitezi

 

 

“APART- HOTEL”, PRINTRE RUINELE DE PE STRADA DANUBIULUI

Dupa ce a fost lasata de izbeliste de Primarie in ultimii ani, iar agentii economici au ocolit-o, strada Danubiului din Centrul Vechi, altadata una dintre cele mai cochete strazi din municipiu, pare ca a revenit in atentia investitorilor privati. Astfel, o firma din Braila – SC “Iolubo Trade” SRL – intentioneaza sa construiasca un “apart-hotel” cu 6 camere, 4 apartamente, cu bucatarie, receptie si un spatiu multifunctional la parter. Viitoarea cladire ar urma sa se ridice pe un teren in prezent liber de constructii si plin de buruieni, situat pe Str. Danubiului, nr. 13 bis, in imediata vecinatate a fostului parc unde a functionat, pana in urma cu cativa ani, “piata de rusi”. In prezent, spatiul respectiv nu mai e nici parc si nici piata ci doar o ruina ce contribuie la aspectul dezolant al strazii Danubiului. Acest amanunt nu pare, insa, sa descurajeze firma “Iolubo Trade”, care si-a pus in gand sa construiasca noul hotel exact in acea zona parca uitata de Dumnezeu. Ieri, consilierii locali municipali, intruniti in cadrul unei sedinte de indata, au aprobat planul urbanistic de detaliu al acestei investitii. Din documentele atasate la dosar, reiese ca viitorul imobil cu doua etaje, ce va avea suprafata construita de 200 metri patrati si suprafata desfasurata de 620 mp, va fi realizat din materiale de cea mai buna calitate, iar fatada sa, desi conceputa intr-o maniera moderna, va respecta caracterul arhitectural al zonei istorice unde va fi pozitionata.

 

Rizeria Romana din Braila

Se afla chiar langa Moara Lykiardopoulos, imparteau aceeasi cale ferata ce venea din port.

„A fost inregistrata la Tribunalul Braila, cu proces-verbal nr. 197 din 29 ianuarie 1904 cu scopul de a infiinta si exploata in Romania o fabrica de curatatorie de orez, de a prelucra orezul, de a face comert cu orezul astfel curatat si prelucrat si cu produsele sale derivate si de a incheia orice afacere care ar fi in legatura cu aceasta, avand administratori pe Principele Barbu Stirbei, P.I. Bancotescu, Anton Depope, Frantz Bergamer si Emil von Pustau.” (Braila-online.ro)

A fost nationalizata in 1948, devenind Rizeria Steaua Rosie si a functionat pana in 1962. Nu stiu nimic despre soarta ei dupa acest an.

Cladirile au fost devastate dar inca se tin bine. Una dintre ele avea 3 niveluri sustinute de piloni si grinzi din fier, toate taiate si duse la fier vechi, presupun.

Cea mai mare moara a Brailei, fara rival in Europa acum un secol, lasata amanet in contul datoriilor de afaceristul local care a pus-o pe butuci

O moara vestita a Brailei, care in urma cu o suta de ani era cea mai mare din aceasta parte a Europei si producea o cantitate record de faina, zace in prezent nefolosita, iar patronul pe manile caruia a incaput ar vrea sa o dea Primariei, in contul datoriilor acumulate catre bugetul local, din taxe si impozite. Primarul Brailei spune ca nu are ce sa faca cu o  asemenea imensitate de cladire

Cunoscuta in prezent sub denumirea “Nicolae Balcescu”, moara in cauza a fost candva una dintre cele mai mari constructii industriale din partea de est a Europei. A fost ridicata de industriasul grec Lykiardopoulos, la inceputul secolului XX. Finalizata in 1912, era una dintre cele mai mari si mai moderne mori din aceasta parte a lumii, cu o suprafata de peste 11.000 metri patrati. Capacitatea de productie era uimitoare pentru acele vremuri. In 1920, la scurt timp dupa terminarea Primului Razboi Mondial, acolo se producea zilnic cantitatea record de 25 vagoane de faina. Moara lui Lykiardopoulos exporta faina in Turcia, Grecia, Algeria, Egipt. Pe vrea regimului comunist, moara a fost integrata in Intreprinderea de Panificatie a Brailei Aceasta a devenit, dupa revolutie, SC „Demopan” SA, societate pe actiuni care, la inceputul anilor 2000, a fost preluata de afaceristul galatean Petrica Herascu. Afacerea s-a dovedit a fi una nereusita, in cativa ani fosta fabrica de paine, biscuiti si eugenii oprindu-si productia si inchizandu-si, rand pe rand, toate sectiile. In momentul privatizarii, fabrica avea 1.200 de angajati. Toti acestia si-au pierdut locurile de munca.

 

Istoric Castelul de Apa din Braila

Castelul de Apa din Braila a fost ridicat in anul 1912 de catre Elie Radu, planurile sale arhitecturale reusind o performanta destul de impresionanta – aceea de a alimenta cu apa jumatate din populatia orasului Braila.

In anul 1978, Castelul de Apa a devenit proprietatea unei cooperative din judetul Braila, iar in anul 1996 acesta a fost cumparat de un om de afaceri din Galati.

Incepand cu anul 1982, autoritatile au considerat ca acest Castel de Apa din Braila poate deveni un spatiu de alimentatie publica, demolandu-se astfel stalpii interiori, dar si cupola originala. Castelul de Apa din Braila a intrat intr-o perioada de reconstructie, folosindu-se alt tip de finisaje, fiind transformat in intregime.

In partea superioara a Castelului de Apa din Braila a functionat vreme de cativa ani un veritabil bar rotator, fiind rotit în jurul axului sau cu ajutorul unui motor electric. In acest mod toti cei care veneau la Castelul de Apa puteau admira imaginea întregului oras.

 

Vezi aici video !!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>