Published On: mar, ian. 12th, 2021

De astazi / ANAF are acces la toate conturile bancare ale romanilor

Incepand de astazi, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale romanilor. Anuntul ca registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plati identificate prin IBAN este operational de astazi, a fost facut printr-o postare pe pagina de Facebook a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, potrivit Agerpres. Astfel, toate institutiile care au conturi pentru persoane fizice și juridice trebuie sa trimita Fiscului datele financiare. Noua legislatie este creata pentru a lupta impotriva spalarii banilor și finantarii terorismului.
Potrivit ANAF, noul articol introdus in Codul de procedura fiscala (art. 61A1) vizeaza extinderea sferei de aplicare a acestuia, astfel incat, pe langa institutiile de credit, sunt obligate sa transmita o serie de date şi informatii şi institutiile emitente de moneda electronica şi institutiile de plata.
Aceasta modificare este justificata de necesitatea adoptarii unor masuri legislative pentru a combate riscurile legate de anonimatul tranzactiilor cu monede electronice, prin includerea furnizorilor implicati in servicii de schimb intre monedele electronice şi monedele fiduciare in categoria entitatilor raportoare, instituind obligatii in sarcina acestora care sa conduca la identificarea activitatilor suspecte.
De asemenea, ANAF mentioneaza ca Registrul central electronic pentru conturi bancare şi conturi de plati identificate prin IBAN prezinta avantajul de a pune la dispozitie in timp util şi eficient a informatiilor pentru institutiile financiare, precum şi pentru autoritati din tari terte, implicate in combaterea infractiunilor de spalare de bani sau finantarea terorismului.
Lupta impotriva spalarii banilor și a finantarii terorismului
Practic, autoritatile fiscale vor avea acces la toate datele din conturile bancare pe care le au romanii la banci.
in consecinta, institutiile financiare sunt obligate sa trimita Agentiei Nationale de Administrare Fiscala toate datele despre conturile persoanelor fizice sau juridice, potrivit unei ordonante de urgenta care transpune in legislatia nationala o directiva europeana.
Justificarea oficiala pentru noile prevederi tine de motivatia ca au fost create pentru a ajuta lupta impotriva spalarii banilor și a finantarii terorismului.
Institutiile de cercetare penala vor avea acces la conturile bancare
Toate datele vor fi inscrise in registrul fiscal electronic cu conturi bancare și conturi de plati de identificare prin IBAN. Astfel, ANAF va putea sa inceapa o supraveghere a circuitului banilor in Romania și sa identifice eventualele tentative de spalare de bani sau de finantare a unor activitati teroriste.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala mentioneaza ca datele receptionate de la entitatile raportoare, sunt utilizate inclusiv de institutiile de cercetare penala.
La ce informatii are acces ANAF incepand de astazi
Registrul central electronic pentru conturi de plati şi conturi bancare va contine urmatoarele informatii: datele de identificare ale contului şi ale clientului titular; datele de identificare ale persoanelor care detin drept de semnatura pentru conturile deschise sau pretind ca actioneaza in numele clientului; datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client; datele de identificare ale concesionarului casetei de valori.
Registrul central electronic pentru conturi de plati și conturi bancare trebuia sa fie operational la data de 4 ianuarie, insa la solicitarea mediului de afaceri, ANAF a decis o amanare de o saptamana, pana la data de 11 ianuarie.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>