Published On: lun, ian. 25th, 2021

Coltul de rai din judetul Braila

Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o arie protejata (zona umeda) de interes international ce corespunde categoriei a V-a (parc natural, tip mixt), situat in judetul Braila, pe teritoriul comunelor Bertestii de Jos, Chiscani, Gropeni, Marasu si Stancuta.
In tara noastra sunt desemnate 5 situri RAMSAR: Delta Dunarii, Balta Mica a Brailei, Lunca Muresului, Complexul Piscicol Dumbravita si Lacul Techirghiol.
In anul 2001, Parcul Natural Balta Mica a Brailei a fost inscris pe Lista RAMSAR. Acest lucru inseamna recunoasterea pe plan mondial a importantei acestei zone pentru pasarile acvatice in toate anotimpurile si mai ales migratia acestora, a importantului capital natural de valoare internationala detinut de judetul Braila si recunosterea necesitatii unei gestionari adecvate prin masuri speciale de protectie.

Insula Mica a Brailei este una dintre cele mai importante insule sub aspect stiintific si turistic din cele 7 insule. Are o suprafata de peste 9500 hectare. Zona prezinta un interes deosebit deoarece aici gasim zona de protectie speciala Egreta*.
Parcul Natural Balta Mica a Brailei este o zona umeda de importanta internationala, iar pe o suprafata de 205 km2, conserva ultimele complexe de ecosisteme acvatice, terestre si mixte in regim liber de inundatie, ramase in urma indiguirii baltilor Brailei si Ialomitei.
In urma studiilor efectuate in Parcul Natural Balta Mica a Brailei, au fost identificate 216 specii de plante superioare, atat specii lemnoase, cat si plante ierboase.
In aceasta zona umeda o importanta deosebita o are padurea. Ea are capacitatea de a regla echilibrul dinamic si ecologic, devenind un factor de stabilitate pentru intregul complex de ecosisteme acvatice si terestre. Vegetatia lemnoasa este reprezentata de plopisuri de plop negru, amestecuri de plop alb si negru si zavoaie de plopi indigeni si salcii, iar vegetatia acvatica cuprinde 32 de specii de plante, cel mai des intanite fiind algele verzi, albastre si alegele silicioase.
In urma indiguirii si desecarii Baltii Brailei, Balta Mica a Brailei este singura zona in regim liber de inundatie de pe cursul Dunarii, ceea ce a dus la formarea celui mai important refugiu ornitologic din Romania de pe Dunare.
Parcul Natural Balta Mica a Brailei se mandreste cu un numar de 206 specii de pasari, ceea ce reprezinta 53% din avifauna Romaniei.
Cele 11 specii de mamifere identificate in parc sunt protejate prin legislatia nationala, dar si prin Directiva Habitate, si putem enumera: vidra si bizamul, mistretul, capriorul, pisica salbatica, cainele enot, iepurele de camp, vulpea, nevastuica, dihorul, bursucul. Din parc nu lipsesc nici amfibienii si reptilele reprezentate de:sarpele de casa, sarpele de apa, testoasa de apa, broasca de lac mica, broasca de lac mare, broasca rosie de padure, broasca sapatoare, buhaius de balta cu burta rosie, broasca raioasa bruna si tritonul cu creasta.
Ihtiofauna cuprinde 60 de specii de pesti, dintre 12 sunt specii strict protejate: scrumbia de Dunare, avatul, zvarluga, porcusorul de nisip, sabita, rasparul.
In interiorul parcului este interzisa vanatoarea, pescuitul este permis doar populatiilor locale.
Egretele sunt pasari ce apartin de familia „Ardeidae”, ordinul „Ciconiiformes”

LOCALIZARE
Parcul Natural Balta Mica a Brailei, avand o suprafata de 24555 ha, inclusiv bratele Dunarii si zonele dig-mal, este situat in lunca inundabila a Dunarii, intre Campia Brailei si Insula Mare a Brailei, fiind delimitate astfel:
⦁ Extremitatea din aval al Insulei Fundu Mare, Km 175 pe Dunare in dreptul Municipiului Braila
⦁ Extremitatea Ostrovului Constantin, km 237 pe Dunare langa podul Giurgeni Vadu-Oii
⦁ Digul care protejeaza Campia Baraganului intre municipiul Braila si Podul Giurgeni Vadu-Oii
⦁ Digul care protejeaza Insula Mare a Brailei, continuandu-se pe digul dobrogean de la podul Giurgeni Vadu-Oii pana la locul unde se desparte bratul Macin din bratul Valciu

CAI DE ACCES IN PARC
Singurul mod de a ajunge in Parcul Natural Balta Mica a Brailei este traversarea bratelor Dunarii cu ambarcatiuni mici sau cu bacul, avand puncte de plecare localitatile din jurul Baltii Mici a Brailei.
Balta Mica are doua porti principale de acces: mun. Braila la nord si drumul european E60 de la ambele capete ale Podului Giurgeni Vadu Oii.
Accesul in localitatile invecinate parcului se face pe drumuri judetene si comunale, iar punctul principal de plecare este orasul Braila, dupa cum urmeaza:
⦁ Braila-Marasu, pe DJ212A, 56 km;
⦁ Braila-Stancuta, pe DJ 212, 52 km;
⦁ Braila-Chiscani, 10 km;
⦁ Braila Gropeni, 23 km.

 

Vezi VIDEO aici !!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>