Published On: Dum, dec. 27th, 2020

Sfantul Stefan, primul mucenic care si-a dat viata pentru credinta / Traditii si obiceiuri in aceasta zi de mare sarbatoare pentru romani

Sfantul Stefan, considerat primul care a vestit si a msrturisit credinta in Hristos, a fost intaiul mucenic ce si-a dat viata pentru credinta. El a fost si primul dintre diaconi, ales la propunerea Sfintilor Apostoli. Afla ce semnificatie are numele, dar si care sunt cele mai cunoscute si urmate traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan, sarbatorit pe 27 decembrie.

Cine a fost Sfantul Stefan

Dupa intemeierea Bisericii, apostolii, alesi dintre barbatii „plini de Duh Sfant si de intelepciune” au fost chemati sa slujeasca in lacasele de cult si sa se asigure ca traditia este respectata la mesele comune.
Au fost sapte apostoli, primul dintre ei fiind Stefan. Alaturi de ceilalti sase – Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae -, a predicat cuvantul Evangheliei, a botezat si a tinut slujbe. Rolul apostolilor era foarte important si a dus, in timp, la o Biserica puternica, in care oamenii veneau sa-si caute alinarea sufleteasca. Sfantul Stefan a fost acuzat de blasfemie. Arhidiaconul Stefan l-a cunoscut pe Mantuitorul Iisus, la picioarele caruia a facut adevarata scoala a credintei si intelepciunii. El a fost martorul Invierii Domnului si Inaltarii Sale la cer, dar si al Pogorarii Duhului Sfant. Pentru ca el predica aceste adevaruri, a starnit furia fariseilor si a conducatorilor evrei care il doreau mort. De aceea, l-au acuzat in mod fals de blasfemie contra lui Moise si a lui Dumnezeu si a fost judecat si omorat cu pietre. Fiindca era un adevarat crestin, el i-a iertat pe cei care l-au ucis, intocmai ca Iisus Hristos, spunand: ”Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta”. Iar Dumnezeu a ascultat rugaciunea Sfantului Stefan, caci pe locul unde a fost ucis el se afla un tanar care se numea Saul, fariseu, care pazea hainele celor care aruncau cu pietre in Stefan, si care va deveni, din cel mai mare prigonitor al crestinilor, insusi Apostolul Neamurilor – Sfantul Pavel.

Cand este sarbatorit Sfantul Stefan

Pe data de 27 decembrie, in a treia zi de Craciun, ii serbam pe toti cei care poarta numele de Stefan. Potrivit datele de la Ministerul Afacerilor Interne, numele Sfantului Stefan este purtat de aproximativ 422.000 de romani, dintre care: 305.000 sunt barbati; 117.000 femei. Ce nume se sarbatoresc de Sfantul Stefan Dintre barbati, 273.000 poarta numele Stefan, 18.000 se numesc Istvan si 8.700 au fost botezati Fanel. De asemenea, 3.300 dintre barbati se numesc Stefanel, 1.000 care au numele Stefanut si pe 580 ii cheama Fane. Dintre femeile sarbatorite, 80.464 se numesc Stefania, 22.630 sunt Stefana si 9.193 Fanica. Semnificatia numelui Stefan Sfantul, al carui nume, in limba greaca, inseamna „cununa”, a fost condamnat la moarte in anul 33, pentru ca propovaduia credinta in randul oamenilor.

Traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan / Ce este bine sa faci in aceasta zi

In aceasta zi, se fac pomeniri pentru sufletele celor care au murit in imprejurari dramatice, iar pachetele cu mancare se impart si persoanelor tinere care poarta numele mucenicului Stefan. Crestinii care se confrunta cu probleme de sanatate sau se judeca de mult timp cu persoane orgolioase este bine sa aduca in casa lor o icoana cu Sfantul Stefan, sfintita in aceasta zi. Pentru sporul casei si pentru sanatatea rudelor cu probleme mari de sanatate, trebuie sa-l cinstim pe Sfantul Mucenic Stefan prin fapte bune, iar reconcilierile sunt binevenite in aceasta zi. In unele zone din Muntenia se prepara Painicile lui Stefan. Dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac, uns cu miere, se fac painici in forme rotunde. Aceste dulciuri, care amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan, se sfintesc la biserica in ziua praznicului si se impart copiilor saraci.

Rugaciune catre Sfantul Stefan

„Ne-a rasarit el, primul mucenic, Ucis cu pietre, ca era prea bun, Diacon tanar, vrednic ucenic, De care Scrierile Sfinte spun… Nu a murit pana n-a luminat, – Exemplu viu de rugaciuni fierbinti -, Pe cei ce Raiul sfant au cautat, Si l-au gasit in oamenii cei sfinti. Asa ne lumineaza si pe noi, Sfinte Stefane, si noi am gresit, Cum i-ai iertat pe oamenii cei rai, Te roaga lui Hristos necontenit; Te roaga pentru noi,cei pacatosi, Ce azvarlim cu pietre in minuni, Sa fim si noi ca tine, credinciosi, Si decat suntem, sa fim… mult mai buni!”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>