Published On: joi, dec. 3rd, 2020

Credite mai greu de accesat / BNR cere bancilor comerciale mai multa prudenta

BNR cere bancilor comerciale mai multa prudenta si sa trateze cu mai mare atentie unele categorii de venituri.
Banca centrala cere sa fie modificat scoringul aplicat la acordarea creditelor pentru veniturile din chirii si din dividende, adica acestea sa conteze mai putin. Si atunci, evident, si accesul la credit este limitat ca valoare.
Chiar si acum, aceste venituri oricum nu sunt luate 100% in calcul la stabilirea eligibilitatii. Limita acceptata este de 80%, dar sunt multe banci care stau pe la 75%. La recomandarea bancii centrale, acum ar urma sa se coboare la 70%, poate 60%.
Argumentul ar fi ca profitabilitatea firmelor va avea de suferit, iar piata chiriilor va intra la apa, mai ales cu aceasta munca de acasa care lasa multe cladiri de birouri in bataia vantului.
Intr-o perioada in care economia are nevoie de impulsuri pare totusi contraintuitiv ca din partea bancii centrale sa apara recomandari de restrictionare a creditarii, chiar daca sunt doar pentru o nisa. Pentru ca argumentele, chiar daca sunt valide, pot fi extinse. Cum spune BNR, firmele vor avea rezultate financiare mai slabe, vor da mai putine dividende sau deloc.
Dar pe fondul unor rezultate mai slabe sau pierderi, firmele recurg si la concedieri si atunci nici veniturile din salarii nu mai sunt sigure si atunci ce faci? Strangi surubul si la astea? Plus ca, de multe ori, si e cazul firmelor mici, actionarii isi mascheaza de fapt veniturile curente sub forma de dividende pentru a plati doar un impozit de 5% si ele de fapt sunt o forma de salarizare.
Banca nationala vrea sa previna o crestere semnificativa a creditelor neperformante in viitor. Vrea sa evite situatia aparuta dupa precedenta criza cand aceste imprumuturi rele depasisera 20% din totalul finantarii acordate de banci catre segmentul privat. si a fost mare bataie de cap pentru a le duce in jos, spre rata neperformantelor de 4% pe care o avem acum. A fost proces lung si in acelasi timp multa pasuire, pentru ca pana prin 2014 BNR a intrat mai tare in banci si le-a fortat sa isi asume pierderile. Acum doreste sa evite repetarea acelui scenariu in viitor. Iar efectul pe termen scurt poate fi creditarea ceva mai slaba.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>