Published On: mar, dec. 29th, 2020

Anul 2021 aduce inghetarea salariilor bugetarilor / Ce se intampla cu alocatiile si pensiile romanilor?

Guvernul vrea sa creasca salariul minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 cu 70 de lei. Astfel, conform unui comunicat al Guvernului, salariul minim brut ar urma sa creasca de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar, ceea ce inseamna un plus de 40 de lei, bani efectiv in mana.

Potrivit Executivului, premierul Florin Citu si ministrul Muncii, Raluca Turcan, au avut luni consultari cu reprezentantii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social pe tema cresterii salariului minim brut pe tara garantat in plata, pentru anul 2021.

”La nivelul Guvernului vom decide cresterea salariul minim pe economie pentru anul viitor cu un procent care va tine cont de argumentele reprezentantilor sindicatelor, ai patronatelor, precum si de contextul economic si social. Ne dorim sa asiguram o viata mai buna pentru romani, avand insa grija sa pastram locurile de munca si sa protejam initiativa antreprenoriala”, a declarat premierul Florin Citu.

In cadrul discutiei, ministrul Muncii a prezentat trei scenarii referitoare la evolutia acestui indicator in 2021.

Guvernul are in vedere cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata pentru anul 2021 cu un nivel care sa depaseasca rata inflatiei, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit in contextul in care reprezentantii sindicatelor au solicitat cresterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat inghetarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel putin pentru primele luni ale anului viitor, argumentand situatiile dificile cu care se confrunta anumite sectoare economice”, au transmis reprezentantii Guvernului.

Hotararea privind stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata va fi adoptata in sedinta Guvernului din 30 decembrie 2020.

CE SE INTAMPLA CU PENSIILE SI CU ALOCATIILE

Guvernul Citu, va majora alocatiile cu 10 la suta de la 1 ianuarie 2021 si cu alte 10 procente din luna august a anului viitor. Alocatiile se vor majora inca odata pe parcursul anului viitor, cel mAi probabil in luna mai.

De asemenea, punctul de pensie va creste cu 8%, dar de abia din luna septembrie 2021, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

VENITURILE BUGETARILOR, PLAFONATE

Veniturile bugetarilor, aici intrand sporuri, indemnizatii, salarii….etc., vor fi plafonate pentru o perioada de 2-3 luni, timp in care se va face o analiza, pentru ca in momentul de fata sunt discrepante mari intre salariile pe care le primesc bugetarii.

De asemenea, in ceea ce-i priveste pe profesori, majorarea de salarii promisa va fi si ea amanata, probabil pana la sfarsitul anului viitor 2021, potrivit acelorasi surse.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>