Published On: mie, nov. 18th, 2020

Proiectul de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara / Declaratiile facute de Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat ca proiectul de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara va fi dezbatut in prima lectura in sedinta de miercuri a Guvernului, precizand ca, potrivit proiectului, vor exista cresteri de fonduri la cateva ministere, printre care Ministerul Sanatatii, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei si Ministerul Agriculturii.

“Vom avea in prima lectura ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetului, vor exista cresteri la cateva ministere. In primul rand, Ministerul Sanatatii, va fi o crestere de cel putin 1 miliard, care, evident, este o crestere necesara pentru a face fata cresterii cheltuielilor sistemului de sanatate in lupta anti COVID. De asemenea, vom avea o crestere la investitii, la Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei. Vom avea, de asemenea, o crestere la Ministerul Agriculturii, unde trebuie sa finalizam platile pentru despagubirea fermierilor ale caror suprafete au fost afectate de seceta, de asemenea, sa suplimentam pentru a sustine financiar cateva forme de sprijin ale fermierilor. Sunt principalele cresteri, dar vom avea proiectul de ordonanta in prima lectura la sedinta de Guvern de maine”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

El a precizat, intrebat care va fi cresterea la Ministerul Economiei, ca acest minister “deruleaza mai multe programe pentru care are, in momentul de fata, finantarea asigurata”.

“Ce trebuie sa hotarasca, dar asta nu Ministerul Economiei – asta nu va fi necesar de inclus in rectificarea bugetara – deja am luat decizia de a suplimenta cu cel putin 500 de milioane de euro finantarea din fonduri europene pentru masura 2 din pachetul de sprijin pentru IMM-uri, este vorba de capital de lucru”, a spus Orban.
Intrebat despre realizarea unei evaluari a sumelor cheltuite din bugetele ministerelor, pana in prezent, si daca au rezultat sume necheltuite care ar urma sa fie realocate, premierul a explicat: “Sunt anumite ministere unde exista o executie bugetara, sa spun, care poate lasa impresia ca nu au cheltuit banii cu ritmicitatea necesara”.
“Nu este chiar asa, pentru ca natura cheltuielilor pe fiecare minister este diferita in functie de tipul de cheltuiala. Daca te uiti la Ministerul Transporturilor, de exemplu, si vezi ca nu a cheltuit banii alocati, sa spun, pe anumite categorii de investitii… e posibil sa vina facturi pentru situatii de lucrari avizate intr-un numar foarte mare spre final de an pentru ca, de regula, e o anumita sezonalitate in ceea ce priveste efectuarea lucrarilor de constructii si foarte multe facturi se aduna la final de an. La fel e situatia si la Ministerul Sanatatii, de exemplu, vin foarte multe facturi la decontare pe cheltuieli facute de autoritatile locale sau de centrele de testare, care, se verifica si pana la urma, cand le platesti, le platesti in bloc si cheltuiesti o suma foarte mare de bani. Din cauza asta, e foarte dificil de facut o evaluare daca nu cunosti natura fiecarui tip de cheltuiala si, mai ales, ritmicitatea in care se deruleaza procedurile pentru efectuarea cheltuielilor respective”, a completat Orban.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>