Published On: joi, nov. 5th, 2020

COVID ingenuncheaza Romania / Scolile, pietele si magazinele se inchid / Alegerile raman “de neatins”

Joi seara a avut loc o noua sedinta de Guvern la Palatul Victoria. In deschiderea acesteia a vorbit chiar presedintele Klaus Iohannis care a anuntat mai multe masuri de restrictie deoarece, masurile de pana acum nu au dat rezultatul scontat. Premierul Ludovic Orban a precizat data la care acestea vor fi aplicate.

Masurile prezentate de domnul presedinte trebuie transpuse in hotarârea de guvern privind starea de alerta, in baza Legii 55 si a actelor normative. Solicit ca sa fie pregatite propunerile de modificare ce trebuie sa treaca prin Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, sa fie adoptate de Guvern.

Domnule presedinte, putem sa luam deciziile si aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni, pentru ca trebuie sa parcurgem toate procedurile legale de modificare a hotarârii de guvern. Intr-un fel este si bine ca sa fie cunoscute mai inainte de a intra in vigoare”, a afirmat Ludovic Orban, joi, in deschiderea sedintei de Guvern, prezidate de seful statului.

Functionarea pietelor din Braila este pusa sub semnul intrebarii dupa anuntul facut, asta-seara, de presedintele Klaus Iohannis, care a anuntat noi restrictii pe fondul pandemiei de coronavirus.

De luni, la Braila, la fel ca in toata tara, scolile vor trece in scenariul rosu, iar lectiile se vor desfasura on-line. De asemenea, magazinele se vor inchide la ora 21:00, iar pietele si targurile vor fi inchise.

Redam, mai jos, o parte dintre declaratiile presedintelui din aceasta seara:

Masurile de pana acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare masuri in plan national, precum scolile sa treaca toate in online, angajatii si din public si din privat sa treaca la telemunca peste tot unde este posibil, magazinele trebuie sa fie inchise seara cel tarziu la ora 9, circulatia pe timpul noptii trebuie restrictionata, petrecerile interzise si portul mastii obliogatoriu peste tot in tara.
Iar firmele si autoritatile trebuie obligatoriu sa-si decaleze programul de functionare astfel incat si transportul public sa circule cu incarcatura mult mai mica.
Noi dorim sa controlam extinderea pandemiei, dar sa dam sanse medicilor sa trateze cazurile grave in spitale.
Ne dorim sa continue activitatile economice, nu dorim sa inchidem economia. Vrem masuri prin care oamenii sunt protejati si economia functioneaza in continuare si vrem ca romanii sa continue viata in conditii cat mai aproape de normal.
Incepe campania electorala. Va fi o campanie in conditii foarte stricte si urmeaza votul.
Va invita sa va implicati total pentru a garanta organizarea in cele mai bune conditii a alegerilor si in conditii de siguranta sanitara. Este posibil, am dovedit-o la alegerile locale.
Exista multe discutii despre oportunitatea alegerilor in pandemie. Va spun foarte clar: democratia nu poate fi pusa in paranteza, democratia trebuie garantata si democratia se garanteaza prin alegeri libere si natiunile puternice tin la alegeri democratice chiar si in conditii de criza.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>