Published On: joi, oct. 29th, 2020

Neculai Stoian, unul dintre cei mai vechi tipografi, s-a stins din viata la doar 69 de ani

Fostul tipograf Nicolae Stoian a infiintat in 1998 firma SC Tiparul SRL, primul tipar in format privat din Barlad, unde s-au tiparit foarte multe carti si reviste precum si documente necesare populatiei si firmelor. Toata suflarea Barladului stie unde este SC Tiparul si cel putin odata au apelat la nea Nicu Stoian sa le fie tiparite invitatiile de nunta, de botez.. etc.

DUREROS… Doliu si multa tristete la Barlad, dupa ce unul dintre cei mai vechi meseriasi din breasla tipografilor, complementara ziaristicii de moda veche, s-a stins din viata azi noapte. Nimic nu anunta aceasta tragedie, starea sa de sanatate inrautaindu-se brusc, de pe o zi pe alta.
A fost infectat cu virusul SARS CoV , care a declansat boala Covid 19. A fost testat pe 12 octombrie, dupa ce s-a simtit foarte rau, abia putand respira, iar pe 13 octombrie, in urma rezultatului pozitiv la virusul SARS CoV 2 a fost internat la spitalul din Barlad, avand deja plamanii afectati aproape de 60 %. Initial s-a internat la sectia Boli Infectioase, dar dupa doua zile a ajuns la ATI Reanimare. A fost conectat la ventilator, iar la un moment dat starea sa se imbunatatise, fiind detubat, putand respira singur. Dar dupa doua zile a fost din nou intubat, plamanii sai neputand sa mai faca fata – afectiunea era de peste 60%. Neculai Stoian s-a luptat pentru viata sa, dar din pacate virusul a fost mai puternic decat vointa lui. Nea Nicu, asa cum ii spuneau prietenii, a murit la doar 69 de ani, la Sectia ATI a Spitalului de Urgenta Barlad, la doua saptamani dupa ce a fot internat. Ca si comorbiditati a avut Hipertensiune Arteriala (HTA), sindrom hepato citoliza, fiind afectat ficatul pe fondul Covid 19, glicemie bazal modificata, tot pe fondul bolii Covid.

Regretatul tipograf a pierdut lupta cu COVID-19 și a fost declarat decedat. Fostul tipograf Nicolae Stoian a infiintat in 1998 firma SC Tiparul SRL, primul tipar in format privat din Barlad, unde s-au tiparit foarte multe carti și reviste precum și documente necesare populatiei și firmelor, mai noteaza sursa citata.
„ADIO, prieten drag! ADIO, domnule Stoian! Dumnezeu sa iti așeze sufletul in LUMINA și pace… Noi așa o sa ne amintim de tine și așa ramai in sufletul nostru… un prieten drag, un om frumos, un om vesel, un om glumet, un om inteligent, un om haios, un om care a iubit viata, un om saritor și zambitor… un OM….Dumnezeu sa te odihneasca”, este mesajul emotionant de bun ramas a ziariștilor de la Redactia Barlad a cotidianului Vremea Noua.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>