Published On: vin, oct. 30th, 2020

Industria a adus in 2019 un sfert din valoarea adaugata in economia romaneasca si a angajat o cincime din forta de munca a Romaniei

Agricultura a adus 4,5% din valoarea adaugata din economia Romaniei si angajeaza 22% din forta de muncal IT-ul, care aduce 6% din valoarea adaugata in PIB, angajeaza2% din forta de munca a Romaniei.
Industria a fost si ramane pentru multa vreme unul dintre stalpii economiei romanesti. Sectorul industrial a adus in Romania aproape un sfert din valoarea adaugata bruta (VAB) in economie in 2019 si a angajat 22% din totalul fortei de munca din Romania, adica peste 1 milion de angajati, arata datele publicate miercuri de Eurostat, biroul european de statistica.
Datele arata fara urma de indoiala ca industria este un sector-cheie al eco­nomiei romanesti care daca intrain picaj trage toata economia dupa ea.
Romania are o pondere mai impor­tan­taa industriei in economie decat majo­ri­ta­tea statelor europene. Datele Eurostat arata ca industria a ramas in 2019 cea mai importanta activitate economicadin Uniunea Europeana, cu o pondere de 19% dn totalul valorii adaugate brute in econo­mie. „Desi industria a continuat sa re­pre­zinte cea mai mare pondere a valorii adau­gate brute din UE in 2019, a inregistrat cel mai puternic declin din ultimele doua decenii, de 2,9 puncte procentuale (pp). in aceasta perioada, ponderea VAB a scazut si in agricultura, silvicultura si pescuit (-0,7 pp), activitati financiare si de asigurari“ (-0,4 pp), constructii (-0,3 pp)“, noteaza reprezentantii Eurostat.
Romania se afla pe locul 7 in topul statelor membre ale UE cu cea mai mare pondere a industriei in economie, dupa Germania sau Polonia, dar inaintea Ungariei sau Bulgariei. Cea mai mare pondere a industriei in VAB este in Irlanda (35%), Cehia (29,2%) si Slovenia (27%).
La polul opus in ceea ce priveste ponderea industrei in valoarea adaugata brutaa unei tari se afla Luxemburg (6,5%), Cipru (8,1%), Malta (9,9%), dar si Franta si Grecia (ambele cu 13,5%).

Structura economiei romanesti pe sectoare in functie de VAB si numarul de angajati arata dezechilibre mari. Spre exemplu, in sectorul agricol din Romania sunt angajati 22,5% din totalul fortei de munca adica peste 1 milioane de per­soane, dar produce doar 4,5% din valoarea adaugata bruta din economie. In opozitie, IT-ul angajeaza2% din forta de muncaa Romaniei (adica100.000 de persoane) dar genereaza circa 6% din valoarea adaugata bruta din economie.
Spre comparatie, media la nivel european a ponderii agriculturii in VAB este de 1,8%, dar acest sector angajeaza doar 4,6% din forta de munca totala, in vreme ce in IT lucreazaaproape 3% din angajatii europeni care produc aproximativ 5% din valoarea adaugata bruta din economia europeana.
Zona de comert, transporturi si Ho­ReCa angajeazain Romania mai mult de 1 din 5 angajati din Romania – 23,1% – adicacirca 1,2 mil. de persoane. Acest sec­tor economic aduce o valoare adaugata bru­ta in economia romaneasca de 20% din total.
Arta si divertismentul au insemnat 3,7% din valoarea adaugata bruta in economie in 2019 in Romania. Acest sector a angajat 3% din forta de munca din Romania, adica aproximativ 150.000 de persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>