Published On: vin, oct. 16th, 2020

Evaporarea miliardelor de lei din economie in timpul crizei de coronavirus

Criza coronavirus

Calculele sunt destul de dificil de facut, pentru ca exista costuri directe (inchiderea restaurantelor de pilda, care le amputeaza in mod direct veniturile) si costuri indirecte, dificil de masurat (pierderea locului de munca poate fi un asemenea exemplu). Am pornit de la estimarile facute de FMI inainte de criza si cele publicate acum doua zile. Nu am luat in calcul un nou lockdown, care, daca totusi ar avea loc, ar deteriora serios o economie si asa fragila cum e a noastra. ”Daca luam in calcul un scenariu alternativ, in care am mai avea inca un episod de lockdown de doua luni, similar cu cel din primavara, am avea o scadere de -7% anul acesta şi de -1% in anul urmator. Nu vedem insa o probabilitate foarte mare ca acest scenariu sa se intample”, a spus joi Ciprian Dascalu, economistul şef al BCR. IN perioada 2020-2024 peste 32% din PIB, potrivit calculelor noastre (vezi si tabelul de la finalul articolului). Exprimate in dolari internationali la paritatea puterii de cumparare (Purchasing power parity; international dollars) pierderile ar fi de 7,9 miliarde in 2020, si 18,55 miliarde anul viitor, potrivit datelor FMI.

Repet, in situatia improbabila ca ar avea loc un blocaj complet, aceste pierderi ar putea fi si mai mari. Acest lucru ar depinde, desigur, atat de evolutia epidemiei cat mai ales de severitatea masurilor luate pentru a o contracara.

Diferentele dintre estimarile Fondului (inainte si dupa declansarea pandemiei) sunt consistente si in cazul tarilor vecine.

”Revenirea sectorului manufacturier este lenta in Romania, comparativ cu tarile vecine. La noi, activitatea industriala si-a revenit intr-un ritm lent comparativ cu tarile vecine din cauza rolului sau periferic in lanturile valorice europene, puterii reduse de negociere a exportatorilor romani si a problemelor de competitivitate caracteristice sectoarelor cu intensitate ridicata a fortei de munca”, mai spune Ciprian Dascalu.

Potrivit acestuia, perspectiva pentru industria prelucratoare nu este deloc pozitiva, din moment ce comenzile noi din industrie si-au incetinit ritmul de crestere in luna iulie, iar indicatorul de incredere in industrie a scazut in septembrie fata de luna precedenta, dupa ce imbunatatirea treptata a componentei de comenzi a fost contrabalansata de cresterea stocurilor si de diminuarea asteptarilor legate de nivelul productiei viitoare. In plus, managerii din sectorul manufacturier au raportat ca capacitatea de productie a atins in trimestul al treilea cel mai redus nivel de cand a fost lansat sondajul realizat de catre Comisia Europeana.
In Romania, numarul celor care au ramas fara loc de munca sau si-au vazut veniturile reduse a crescut in perioada pandemiei, iar prognozele pentru viitor nu sunt deloc optimiste. Unii economisti vorbesc despre o rata de aproape 11% a somajului, dupa ce anul trecut a fost de 3,9%. Acest cost social, deloc de neglijat, se incearca a fi amortizat de Guvern prin masuri sociale.
Afacerile care au pierdut cel mai mult sunt cele din domeniul transporturilor si cel al ospitalitatii, doar cu foarte putine exceptii, toate sunt pe minus.
Cand economia creste, asta inseamna, in general, mai multa bogatie si mai multe locuri de munca noi. Cand scade, avutia personal inregistreaza un recul, iar estimarile FMI confirm ca in 2020 PIB/locuitor va scadea fata de anul trecut.

Sursa: hotnews.ro

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>