Published On: lun, oct. 19th, 2020

Cat ar costa o noua luna de inchidere a economiei romanesti din cauza pandemiei

Orice luna de carantina ar taia inca un punct procentual din cresterea Produsului Intern Brut al Romaniei, considera Ciprian Dascalu, economistul sef si directorul de cercetare al BCR. Romania a avut in 2019 un PIB de aproximativ 223 mld. euro, ceea ce inseamna ca o luna de carantina ar ”costa” economia 2,23 mld. euro.

Discutiile despre un nou lockdown au revenit in atentie in ultimele saptamani dupa ce numarul imbolnavirilor cu noul coronavirus (COVID-19) a explodat. Romania a depasit de mai multe ori saptamana trecuta pragul psihologic de 4.000 noi cazuri zilnice, in vreme ce  mai multe spitale au ramas fara locuri libere pentru pacienti

Totusi, este extrem de greu de crezut ca Guvernul va lua decizia unei inchideri generalizate a economiei, asa cum s-a intamplat la inceputul anului. Cel mai probabil, statul va continua sa adopte restrictii diferentiate, pe industrii, regiuni sau orase ale tarii, in functie de evolutia numarului de cazuri COVID-19. De altfel, aceasta strategie a fost anticipate de analisti inca de luna trecuta.

”Estimam pentru acest an o contractie economica de – 4,7%. Daca luam in calcul un scenariu alternativ, in care am mai avea inca un episod de lockdown de doua luni, similar cu cel din primavara, am avea o scadere de -7% anul acesta si de -1% in anul urmator. Nu vedem insa o probabilitate foarte mare ca acest scenariu sa se intample”, a declarat Ciprian Dascalu.

Motorul economiei romanesti functioneaza acum la 75% din capacitatea dinaintea pandemiei COVID-19

BCR a lansat recent un indice care masoara nivelul activitatii economice in Romania. In aprilie, cand cea mai mare parte a economiei a fost inchisa in timpul starii de urgenta, indicele a aratat ca motorul economic local functiona la 26% din nivelul activitatii pre-criza.

Revenirea a fost rapida, astfel ca in iulie indicele a ajuns la 63%.

”In schimb, in august si septembrie redresarea economica a fost mai lenta. In prezent, putem spune ca economia functioneaza cam la trei sferturi din capacitate, comparativ cu perioada anterioara pandemiei”, spune Ciprian Dascalu.

Acesta subliniaza ca nivelul contractiei economice din Romania este semnificativ mai mic decat in vestul Europei tocmai datorita faptului ca piata fortei de munca era foarte tensionata inainte de criza, ceea ce a permis cererii sa se mentina la niveluri destul de ridicate. Totusi, somajul este asteptat sa creasca in prima jumatate a anului viitor.

Alegerile si datoria publica atarna greu in evaluarea agentilor de raiting.

Romania a ajuns sa se imprumute de aproape trei ori mai scump decat Polonia. Astfel, daca ne uitam la imprumuturile in moneda locala, Romania plateste o dobanda de 3,5% la titlurile de stat pe 10 ani, in vreme ce Polonia plateste o dobanda de 1,2% (dobanzi la 16 octombrie 2020).

Viitorul anunt al agentiilor de rating ar putea sa aiba o greutate mare asupra dobanzilor, insa cel mai probabil acest lucru va avea loc abia anul viitor.

”Agentiile de rating sunt ingrijorate de profilul de crestere a datoriei publice. Pe de alta parte, avand in vedere ca urmatoarele anunturi vor fi inainte de alegerile parlamentare, cred ca vor amana orice decizie privind ratingul. In decursul anului 2021 agentiile de rating vor astepta de la Guvernul Romaniei sa vada un plan credibil de ajustare fiscala pe termen mediu si lung pentru a mentine ratingul neschimbat. Nu cred ca se vor precipita sa ia o decizie pana nu vor vedea instalat un guvern dupa alegeri”, spune Dascalu.

Economistul-sef al BCR adauga faptul ca daca se mentin deficitele ridicate si datoria ajunge la 60-65% din PIB, ne putem astepta la o inrautatire a ratingul-ui de tara (downgrade)

In ultimul sau raport cu privire la supravegherea bugetara, publicat saptamana, Fondul Monetar International (FMI) a aratat ca se asteapta ca datoria publica a Romaniei ca procent din PIB sa ajunga la 65% in 2025 (+21 puncte procentuale).

La nivel global, cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei de coronavirus vor impinge datoria publica pana la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial in acest an, insa aceasta majorare ar putea fi doar un eveniment singular daca creşterea economica işi va reveni anul urmator, a mai anuntat Fondul Monetar Internaţional.

 

Sursa: Wall-Street

Comentarii

comentariu

About the Author