Published On: lun, oct. 5th, 2020

Atentie braileni! Suntem in sezonul in care moartea pandeste dupa usa

A venit sezonul in care vinul fermentat face victime de toate varstele. Toamna, intoxicatiile cu gaze emanate de vinul in fierbere sunt la ordinea zilei. In cazul prepararii vinului in gospodariile proprii, lucrurile pot lua o turnura tragica, iar asta pentru ca multi dintre gospodari nu respecta cateva reguli elementare, desi oamenii stiu ca exista pericolul intoxicarii cu dioxid de carbon degajat in timpul procesului de fermentare. Dioxidul de carbon emanat este un gaz fara culoare sau miros, care patrunde in organism pe cale respiratorie, fiind o substanta toxica puternica. Primele simptome ale intoxicarii sunt ameteala, greata si durerile de cap. Daca persoana inhaleaza o concentratie mare de gaz, lesina si in cateva minute poate chiar sa moara.

Se recomanda ca echipamentele de depozitare (cazile) sa fie afara. Se fermenteaza in loc deschis. Chiar daca fermentam in beci, trebuie sa fie ventilare pentru a nu exista riscul de intoxicare. Cand vinul fierbe daca il pui in beci este periculos. Trebuie sa lasi aerisirea deschisa, sa lasi si usile deschise pentru ca incaperea sa fie mereu aerisita.

Specialistii spun ca nu se recomanda ca fermentarea mustului sa aiba loc in spatii inchise. In cazul in care totusi vinul a fost transportat in beciuri, spatiile trebuie sa fie aerisite.

De asemenea, pentru a verifica daca in incapere s-a acumulat dioxid de carbon trebuie de intrat in beci cu o lumanare aprinsa. Daca aceasta se stinge la intrare, inseamna ca in incapere lipseste oxigenul, iar viata este in pericol.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>