Published On: mie, sept. 2nd, 2020

Ne cerem scuze “LA LIMBA ROMANA” / La ceas aniversar, ii tragem de urechi pe cei care o maltrateaza de ii sare predicatul din propozitie

31 august. Ziua Limbii Romane este o sarbatoare a spiritului romanesc, pentru ca ea este efigia cea mai pregnanta a romanilor si ramane viata noastra ca popor“, declara presedintele Academiei Romane, istoricul Ioan-Aurel Pop.

Toti stramosii nostri vorbeau si simteau curat romaneste si plateau cu sange iubirea de limba si tara! A fost odata ca niciodata o tara in care politicienii erau oameni grei, greutatea fiind data de cunostintele dobandite nu de burduhanul plin de E-uri, cu scoala multa, educati in strainatate. Personalitati care tineau discursuri elegante. Acea tara se numea Romania. Peste timp, numele ei a ramas acelasi, doar politicienii care o conduc sunt altfel. Relatia politicianului roman cu limba materna s-a degradat continuu.

Acum, din pacate, limba noastra plateste cu sange pretul lipsei de educatie al alesilor neamului. Un sange de toate culorile politice. Dulceata graiului romanesc, amarata de analfabetismul clasei politice, ca na, de la ei aveam pretentii. Aveam, la timpul trecut, ca prezent … nu prea, iar viitorul este incert.

George Pruteanu explica la un moment dat ca limba romana are vreo 200.000 de cuvinte, dintre care noi folosim abia cateva sute. Insa, si cuvintele alea putine pe care le utilizam sunt stalcite, gresit interpretate, folosite in contexte nepotrivite.

Limba noastra este terfelita astazi fara nicio remuscare. Limba romana, o limba ucisa cu fiecare agramat venit la vorbitor, cu fiecare declaratie de presa imposibil de reprodus.

Celebrele replici care au dus incet, dar sigur, la “sugrumarea” limbii romane

Marian Vanghelie s-a ales cu porecla ”care este”, dupa o prestaţie celebra in emisiunea 100 % care era realizata de jurnalistul Robert Turcescu, la Realitatea TV. Atunci, Marian Vanghelie a fost supus testului „bilelor” de Turcescu si a trebuit sa conjuge verbul „a fi”, pe care insa l-a picat cu succes, primarul impotmolindu-se la conjugare, in ciuda ajutorului.  Era o vreme cand n-aveai cum sa fii ironic cu cei care faultau limba romana, fara sa scoti de la naftalina niste “almanahe” si un “goagal”, ceva.

Elena Basescu, mezina fostului presedinte, a intrat in atentia presei dupa ce a intrat in politica cu o serie de gafe care au ramas celebre. “Poti sa ai si esecuri, poti sa ai si succesuri. Pot sa fie oameni care nu vor sa vorbesc cu tine”, declara Elena Basescu in 2009. In acelasi an, EBA a daruit unei batrane cu dizabilitaţi un scaun cu rotile, pe care l-a descris drept „un scaun electric”.

Doamna Viorica Vasilica Dancila, ex-premierul Romaniei, nu si-a cerut iertare de la limba romana pentru cat o chinuie si-o terfeleste, ea devenind o sursa nesecata de analfabetism functional “Orice om ii este teama de o plangere penala”

Nu va bucurati! Chiar daca Dancila ne-a scutit de prostiile care ii ieseau pe gura, acum ii sufla in ceafa, la cateva agramatisme distanta, tocmai Ministrul Invatamantului, Anisie cu ale ei “bancute cu PEPSIGLAS”.

Nici in plan local, aici la noi, la Braila, lucrurile nu sunt la un nivel de intelectualitate prea ridicat. Mai marele orasului dar si boss-ul judetului au cateva lacune greu de acoperit, poate mai greu decat gropile din asfalt care refuza peticele aruncate in jurul lor. Exista “neste” goluri aparute “datorita/din cauza” nivelului de pregatire. Balbele sunt la ordinea zilei si, din cand in cand, mai iese si cu o bataie cu cozonaci, asa sa se mai indulceasca.

ASA CA, URMAND FIRUL AGRAMAT AL PERSONALITATILOR POLITICE EXPUSE MAI SUS, NU PUTEM DECAT SA NE CEREM SCUZE “LA LIMBA ROMANA” SI SA II URAM “SA NE TRAIASCA”, CA ALTA NU MAI AVEM!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>