Published On: joi, sept. 10th, 2020

Colegiul National “Nicolae Balceascu” din Braila NU ESTE IN COD ROSU SANITAR

Un document cu o sursa incerta publicat de un blog din Braila a pus pe jar parintii elevilor de la Colegiul National “Nicolae Balcescu”, care au fost “informati” ca institutia se afla in “scenariul rosu” privind pandemia de COVID-19. Din fericire, putem va sa informam ca restrictia nu are la baza cauze sanitare, asa cum se  deduce din “documentul” publicat de blogul cu pricina, ci din motive tehnice: se lucreaza la finalizarea cablajelor pentru sistemul de invatamant on-line.

Potrivit premierului Ludovic Orban toate procedurile legate de inceperea noului an scolar vor face parte din acte normative care vor aparea curand. Mai mult, premierul a spus ca se va face instruirea inspectorilor si a directorilor de scoli avand ca scop crestere abilitatilor de transmitere a cunostintelor pentru cadrele didactice, online, astfel incat sa creasca performanta in organizarea lectiilor online. Procedura va fi la propunerea scolii, cu avizul Directiei de Sanatate Publica si a Inspectoratului Scolar. “Deciziile, altele decat decizia efectiva de deschidere normala a scolii, vor fi luate de comitetele judetene pentru situatii de urgenta. Cert este ca fiecare scoala va trebui sa aiba o platforma de organizare a lectiilor online. Asta este obligatoriu”, a spus Ludovic Orban.

Cat priveste conexiunea la internet a scolilor care pana acum nu au avut aceasta facilitate cat si cumpararea de tablete pentru elevi, Orban a spus: “Incercam cu ANCOM-ul, cu furnizorii de servicii de telefonie mobila privati, cu marile companii din domeniul online-ului sa gasim solutii pentru acces. De asemenea, obiectivul nostru e sa finalizam licitatia pe tablete, astfel incat fiecare copil sa aiba posibilitatea sa aiba acces, prin intermediul tabletelor cu legatura la internet, la cursurile care se efectueaza, daca va fi situatia in care cursurile vor fi efectuate online integral sau doar jumatate in clasa, jumatate online. Sigur ca obiectivul nostru e sa reducem raspandirea virusului si in cat mai multe localitati copiii sa inceapa scoala in clase”.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a precizat, in legatura cu scenariile privind inceperea scolii, ca daca situatia epidemiologica va fi una grea, s-a stabilit ca pentru 14 zile sa fie suspendate cursurile si sa continue scoala in sistem online, insa decizia finala va fi luata de unitatea de invatamant, Inspectoratul Scolar, Directia de Sanatate Publica si Comitetul pentru Situatii de Urgenta.

Cele trei scenarii

Criteriul de care se tine cont in stabilirea acestor scenarii este numarul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori, dupa cum urmeaza:

Scenariul verde – in localitatea respectiva e mai putin de o persoana la mia de locuitori detectata cu coronavirus;

Scenariul galben – in localitatea respectiva exista intre una si trei persoane la mia de locuitori detectate cu coronavirus;

Scenariul rosu – in localitatea respectiva exista mai mult de trei bolnavi noi la mia de locuitori.

In cazul scenariul “rosu”, scoala se inchide de tot.

Scenariile nu vor fi valabile tot anul scolar, ele urmand sa se actualize permanent, in functie de situatia epidemiologica locala.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>