Published On: lun, sept. 14th, 2020

ALEGERI in PANDEMIE / Venim la vot cu pixul in buzunar. Vom fi obligati sa ne scoatem masca de pe fata

In sedinta de Guvern de astzi, Executivul aproba hotararea privind prelungirea starii de alerta incepand cu 15 septembrie, stabilind mai multe masuri in privinta procesului de votare din 27 septembrie. Printre masurile stabilite de Guvern se numara permiterea mitingurilor electorale si a demonstratiilor in limita a 100 de persoane, cu respectarea regulilor de igiena, dar si obligatia alegatorului de a-si dezinfecta mainile inainte de intrarea in sectia de vot si la iesire.

Reguli noi pentru ziua alegerilor locale 2020

Masca si pixul, aduse de acasa

In sedinta de Guvern, cabinetul Orban stabileste si regulile pentru ziua alegerilor locale. Astfel, inainte, dar si dupa vot, alegatorii se vor dezinfecta pe maini si vor trebui sa stea la cel putin un metru unul de celalalt, inclusiv daca asteapta la coada.

Portul mastii va fi obligatoriu in sectia de votare. Recomandarea Guvernului este ca oamenii sa vina de acasa cu masca si cu pixul cu care vor semna. Masca va TREBUI data jos pentru identificare.

In interiorul sectiei de votare, vor putea fi cel mult 5 alegatori in acelasi timp. Cu totii, inclusiv membrii sectiei, vor purta masti de protectie. Sectia de votare va trebui aerisita, iar intre membrii acesteia si alegatori nu trebuie sa existe contact direct.

Seful DSU, Raed Arafat, a anuntat ca a fost introdusa o masura pentru ca cei care au carte de identitate, aceea de a introduce personal cartea in fanta de la tableta sau aparatul care o citeste.

S-a mai introdus o modificare, de fapt o clarificare la solicitarea colegilor de la STS, in sensul in care cei care au carte de identitate vor introduce ei personal cartea in fanta de la tableta sau aparatul care o citeste. Cei care au buletine vechi, pentru ca mai exista persoane care au buletine vechi, vor fi prelucrate manual cu dezinfectarea mainilor lucratorului si cel care preia buletinul”, a explicat Arafat.

Urna mobila pentru pacientii cu Covid-19 

Premierul Ludovic Orban a precizat ca ordinul comun va trebui sa clarifice procedura folosirii urnei mobile pentru pacientii bolnavi de COVID.

Seful Executivului a mai spus ca este buna ideea ca intai urna mobila sa mearga la alegatorii care au nevoie de ea, dar nu sunt bolnavi de coronavirus si apoi la cei infectati cu noul virus sau la contactii acestora.

In ordinul comun va trebui clarificata procedura pentru cei care sunt bolnavi de COVID sau sunt izolati la domiciliu trebuie foarte clara procedura de solicitare a urnei mobile. Pentru ca urna mobila trebuie sa le asigure dreptul de vot fie celor izolati la domiciliu ca fiind infectati, fie sunt carantinati pentru ca sunt in ancheta epidemiologica ca persoane de contact. Trebuie sa le asiguram solicitarea dreptului de vot. Am vazut ca e foarte buna ideea intai sa se duca urna mobila la cazurile care necesita deplasarea urnei mobile non-COVID si abia dupa aia sa se duca la cei care fie sunt afectati, fie persoane de contact”, a mai afirmat Ludovic Orban.

Toate aceste masuri au fost discutate in sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>